NEUROMARKETING

Yorum Yok
19 Kasım 2012
Kategori Sağlık
Etiketler
Paylaş

Uyumak, dikkatinizi toplamak, hatırlamakla ilişkili mi?
UCLA’den “uykunun hafiza üzerindeki” ektisini gösteren harika bir araşırma…

Hatıralar ve Entorhinal Korteks

Nörofizikçi Profesör Mayank R. Mehta, entorhinal korteks adı verilen bölgenin uyku esnasında hatiraların konsolide edilmesinde önemli bir rol oynadığını keşfetmiş.
Hatıraların konsolide edilmesini hatira parçalarının düzenlenmesi, ve gerektiğinde dosyasında çıkarılması gibi algılayabilirsiniz.

Deneyinde beynin uyku sırasında entorhinal kortekste olan aktivitenin çok benzeri gün sırasında bir şeyi hatırladığımızda hippocamus’da oluşan aktivite ile çok benzerlik göstermiş. Hippocamus bölgesi hatiralar için ‘merkez’ tabir edilen bir bölge.
Bu bulgulardan nasıl sonuçlar çıkartabiliriz?

Uyku, Alzheimer hastalığına çözüm mü?
Az uyku uyuyan ve uyku problemi çeken hastalarda daha fazla gözüken Alzheimer hastalarının hatira dosyaları açılabilir mi? Uzmanlar, bunun için Alzheimer hastaları ile daha uzun vadede çalışmalar yapılması gerektiğini belirtiyor.

Düzenli uyuyun ve zihniniz açık olsun.
Bu araştırma gösteriyor ki, hayat tarzımız ile hayatı kavrama, özümseme seviyemiz arasında bir bağ var.
O halde düzenli ve ihtiyacımız kadar uyumamız zihnimizin dinç olmasında önemli.

Ne kadar süre uyumalıyız?
Çoğu insan günde 7 veya 8 saat uykuya ihtiyaç duyar. Geceleri uygun olan bu saatler kadar dinlenin. Ayrıca kaliteli uyku da uykunun süresi kadar önemli. Yatmadan 3-4 saat kadar önce yemeği ve alkolü kesmeniz gerekiyor. Banyo almak gibi rahatlatıcı aktivitelerin yanısıra, zihninizi boşaltmak da size kalite bir uyku sağlayacaktır.
Bu şekilde 6 saatte bile çok dinç kalkabilirsiniz.
Diğer bir uygulama ise öğlen arasında yarım saat kestirme.
Rivayete göre Leonardo Da Vinci tüm gün boyunca her 4 saatte bir 15 dakika uyurmuş.
En önemlisi kendinizi, bedeninizi dinleyip, ihtiyacınız olan miktarı bulmanız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Hakkında

“BEYNİNİ OKUYAN ADAM”

Deniz Öztaş; TED Ankara Koleji, ODTÜ Makine ve ODTÜ İşletme Yüksek Lisansı ile 18 senelik eğitim hayatında öğrendiklerini 2006 sonrasında unutma sürecine girip, yeniden öğrenmeyi seçti, yeniden bir yolculuğa başladı...

Devamı...

NeuroMarketing Business Association Resmi İş Ortağı

neuromarketing business association

Takip Et

Popüler Yazılar

  • Zihnimizde Kaç Kişi Var?

      Şu ana kadar beyni üç ana kısımda inceledik; eski beyin (sürüngen), orta beyin (memeli) ve yeni beyin (mantık)… Eski beyin, sürüngen beynimiz ve en ilkel olmasına rağmen büyük patron olan ve kendini guvende hissetmediği zaman kontrolü başka kimseyen bırakmayan kısım. Orta beyin ise duygusal olan memeliler ile benzeşen kısım. Yeni beyin ise özellikle hiç bir canlıda bu kadar gelişmemiş... Devamı »

  • İlk Müşteriniz Çalışanınız

    Ürününüz ne olursa olsun, son kullanıcıya ulaşana kadar bir çok çalışanız ve sizin için satış yapan bir firmanın elinden geçer ürün. Tüm bu yolculuk boyunca emek sarf eden insanların sizin ürününüzü satmaları için iyi bir neden’leri olması gerekir. Sadece para kısa dönemli ve kalıcı olmayan bir faktördür. Daha iyi bir maaş, daha ucuz bir ürün her şeyi bir anda alt... Devamı »

  • Bilinçaltı ve Müşteriyi Okumak

    Zihinsel Pazarlamanın işi beyinle, dolayısıyla zihinle… Zihni ise bilinçli ve bilinçsiz, daha doğrusu bilinç ve bilinçaltı oluşturuyor. Bilinçaltı ismi ile Google ‘görsel’ olarak araştırdığınızda karşınıza ürpertici görseller çıkabiliyor. Bunun en temel sebebi anlamadığımız, elde tutamadığımız kavramlardan genellikle korkuyor olmamız. Psikolog Scott Peck’in tabiri ile zihnimizi toplam bir daire oluşturursa, bilinçaltı bu dairenin %95 veya biraz daha fazlasını temsil etmektedir. Eğer... Devamı »

  • Dikkat Dağınıklığı ve Dürtüler mi? Prefrontal Korteks!

    Zihnimiz… Biz mi onu kullanıyoruz, o mu bizi? Amacı bizi hayatta tutmak, bu sebeple asgari düzeyde enerj harcayarak bizi hayatta tutacak ve türümüzü devam ettirecek kararlarımızı otomatik olarak bilinçaltından veriyor… Biz farkında değilsek onun kararları doğrultusunda yaşıyoruz hayatımızı. Özgür iradenin olmadığını sorgulayan birçok kişinin düştüğü tuzak zihnin gözlemleyebildiğimizin farkında olmamak. Gözlemleyebiliyoruz, gözlemliyorsak ondan farklı bir şeyizdir. Onun davranışlarını izler ve... Devamı »

  • Kaygı ve Saplantı mı? Singulat Sistem!

    Hayat, devamlı bir hareket ve değişim demektir. Sabit ve sert gözüken kaya bile atom seviyesinde titreşim ve hareket halindedir. Bunun aksine zihnimiz, özellikle sürüngen beynimiz bizi hayatta tutmak ve güvenli bir ortam sağlamak için değişiklikten hiç hoşlanmaz. Bunun aşırı düzeyde olması ise bize ciddi sıkıntılar yaratabilir. Bu konu ile ilgili sağlıklı çalışması gereken bölge ise pek duymadığınız bir kısımdır: Singulat... Devamı »