NEUROMARKETING

Kategori: Bireysel Gelişim

Zihinsel pazarlama araştırmalarının ortaya koyduğu gibi kararlarımız %90 oranında bilinçaltından veriliyor. Bu bilinçaltındaki dürtmeler neler, nasıl işliyor? Kendi karar ve düşüncelerimiz ne kadar mantıklı?   Nudge isimli kitap bu sorulara yanıtlar arıyor. Kitabının ismi dürtme anlamına geliyor. Anlatılmak istenen dürtmeye bir örnek verelim: Hali hazırda Verilmiş Seçeneklere (Default Choices) çoğumuz bağlı kalıyoruz. Diğer bir değişle bize hazırlanan hazır seçenek kararlarımız için… Devamı »

Yorum Yok
11 Ekim 2020
Etiketler , ,

Birçok nörolog, psikolog ve hatta pazarlamacının ispat ettiği gibi bilinçaltımızın hayatımızı yönlendiriyor. %95 oranında bilinçaltımız ve 5 milyon yaşındaki sürüngen beynimiz bizi idare ediyor. Amacı ise (1) bizi hayatta tutmak, (2) ödülleri azamide tutmak… Ödüller de üremek ve beslenmek… Bu davranışın temelinde ise “Korku” yatmakta. Hayatta kalma ve neslini sürdürme arzusu yanında yeni korkuları ve sadece kılık değiştirmiş ödülleri yanında… Devamı »

Yorum Yok
18 Ağustos 2020
Etiketler , , , ,

Her zaman motivasyonu yüksek biri misiniz? Yoksa bazen motivasyonunuz düşüyor mu? Bu zamanlarda çalışmak işkence gibi mi geliyor? Nörologlar ve psikologlar motivasyonumuzu yüksek tutacak üç faktör tespit etmişler: Otonomi Eğer bir işin sorumluluğunu alıyorsanız, bu motivasyonunuzu olumlu yönde etkiliyor. Otonomi bize ne sağlıyor? Kontrolü seven zihin için otonomi işin belli bir kısmından sorumlu olduğumuzda kontrolünü alma ve seçenek sahibi olma… Devamı »

2 Yorum
15 Mayıs 2020
Etiketler , ,

Dünyanın hemen hemen her yerinde kadınlar erkeklere göre ortalama 6-8 yıl daha uzun yaşıyor. Sadece İtalya’nın bir adasında erkekler de kadınlar kadar uzun yaşayabiliyor. Psikolog Susan Pinker,  TED konuşmasına konu olan bu adayı incelemeye alıyor… İncelemenin detaylarından önce kadınların neden daha uzun yaşadığına bakalım. Kadın beyninde hipokampus ve corpus callosum erkeklere göre daha büyüktür. Bu kısımlar özellikle hafızadan ve empatiden… Devamı »

Yorum Yok
13 Nisan 2020
Etiketler

Bir hamburger beynimizi değiştirebilir mi? Nature NeuroScience adlı kuruma göre böyle bir durum mümkün. 2012’de yapılan araştırmada yüksek yağ oranlı yiyecekler yeni hücre oluşumuna ve obeziteye yol açıyor. Bilim adamlarının farelerle yaptığı deney oldukça ilginç… Yüksek Yağ Oranlı Yiyecekler Beyni Değiştiriyor: Bu araştırmada iki grup fare kullanıyor; normal bir diyete tabi olanlar ve yüksek yağ oranlı yiyeceklere tabi olanlar. Bir ay sonra,… Devamı »

Yorum Yok
24 Ağustos 2018
Etiketler , ,

Beynimiz sol tarafı sağ yanımızı kontrol ederken, sağ beyin sol beynimizi kontrol eder. Tüm araştırmalar gösterir ki sol beyin; mantık, anlamlandırma, yazı, dil, planlama, hesaplama, araç gereç kullanımı gibi fonksiyonlardan sorumludur. Sağ beyin ise, duygular, sanat, beden dili, görselleştirme, müzik, hayal gücü gibi daha soyut kavramlardan sorumludur. Oysa tüm bu fonksiyon veya kavramlar hayatımızın her alanında karşımıza çıkabilir. Sağ ve… Devamı »

Yorum Yok
12 Temmuz 2018
Etiketler , ,

Beyninizi Değiştirin Vücudunuz Değişsin… Dr. Daniel Amen‘in kitabı dilimizde de mevcut. Kitabın içerisinde beynin önemli bölümlerinin, sağlığımız ve psikolojimiz üzerine etkileri anlatılıyor. Doğru bir şekilde beslenildiğinde, zihni sakinleştirecek uygulamalar yapıldığında beyin oluşan etkileri azaltabiliyoruz. Herkesin okumasında fayda var. Ancak hep bu tip bilim adamlarının düştüğü en temel hataya Amen de düşmüş gözüküyor: İnsanı beyin ile özdeşleştiriyor. Bir çok psikolojik rahatsızlığın… Devamı »

Hakkında

“BEYNİNİ OKUYAN ADAM”

Deniz Öztaş; TED Ankara Koleji, ODTÜ Makine ve ODTÜ İşletme Yüksek Lisansı ile 18 senelik eğitim hayatında öğrendiklerini 2006 sonrasında unutma sürecine girip, yeniden öğrenmeyi seçti, yeniden bir yolculuğa başladı...

Devamı...

NeuroMarketing Business Association Resmi İş Ortağı

neuromarketing business association

Takip Et

Popüler Yazılar

  • Zihnimizde Kaç Kişi Var?

      Şu ana kadar beyni üç ana kısımda inceledik; eski beyin (sürüngen), orta beyin (memeli) ve yeni beyin (mantık)… Eski beyin, sürüngen beynimiz ve en ilkel olmasına rağmen büyük patron olan ve kendini guvende hissetmediği zaman kontrolü başka kimseyen bırakmayan kısım. Orta beyin ise duygusal olan memeliler ile benzeşen kısım. Yeni beyin ise özellikle hiç bir canlıda bu kadar gelişmemiş... Devamı »

  • İlk Müşteriniz Çalışanınız

    Ürününüz ne olursa olsun, son kullanıcıya ulaşana kadar bir çok çalışanız ve sizin için satış yapan bir firmanın elinden geçer ürün. Tüm bu yolculuk boyunca emek sarf eden insanların sizin ürününüzü satmaları için iyi bir neden’leri olması gerekir. Sadece para kısa dönemli ve kalıcı olmayan bir faktördür. Daha iyi bir maaş, daha ucuz bir ürün her şeyi bir anda alt... Devamı »

  • Kabile Çağı Geri Geldi

    İnsan zihni, acıdan kaçınırken, ödülleri maksimize etmek ister. Bu, hayatta kalmak için gereklidir. İnsanlık tarihine baktığımızda kıtlık ön plandadır. Tehlike çoktur ve kaynak genellikle azdır veya fazlaca çaba ister. İnsan avlanmak zorundadır. Avlanırken ve korunurken kabile halinde yaşamak genlerine işlemiştir. Tarım hayatına geçerek yerleşmeye ve çoğalmaya başlayan insanlar için ilk büyük devrim, seri imalat devrimidir. Kıtlığa karşı, ilk defa seri... Devamı »

  • Bilinçaltı ve Müşteriyi Okumak

    Zihinsel Pazarlamanın işi beyinle, dolayısıyla zihinle… Zihni ise bilinçli ve bilinçsiz, daha doğrusu bilinç ve bilinçaltı oluşturuyor. Bilinçaltı ismi ile Google ‘görsel’ olarak araştırdığınızda karşınıza ürpertici görseller çıkabiliyor. Bunun en temel sebebi anlamadığımız, elde tutamadığımız kavramlardan genellikle korkuyor olmamız. Psikolog Scott Peck’in tabiri ile zihnimizi toplam bir daire oluşturursa, bilinçaltı bu dairenin %95 veya biraz daha fazlasını temsil etmektedir. Eğer... Devamı »

  • Dikkat Dağınıklığı ve Dürtüler mi? Prefrontal Korteks!

    Zihnimiz… Biz mi onu kullanıyoruz, o mu bizi? Amacı bizi hayatta tutmak, bu sebeple asgari düzeyde enerj harcayarak bizi hayatta tutacak ve türümüzü devam ettirecek kararlarımızı otomatik olarak bilinçaltından veriyor… Biz farkında değilsek onun kararları doğrultusunda yaşıyoruz hayatımızı. Özgür iradenin olmadığını sorgulayan birçok kişinin düştüğü tuzak zihnin gözlemleyebildiğimizin farkında olmamak. Gözlemleyebiliyoruz, gözlemliyorsak ondan farklı bir şeyizdir. Onun davranışlarını izler ve... Devamı »