Hayat, devamlı bir hareket ve değişim demektir. Sabit ve sert gözüken kaya bile atom seviyesinde titreşim ve hareket halindedir. Bunun aksine zihnimiz, özellikle sürüngen beynimiz bizi hayatta tutmak ve güvenli bir ortam sağlamak için değişiklikten hiç hoşlanmaz. Bunun aşırı düzeyde olması ise bize ciddi sıkıntılar yaratabilir. Bu konu ile ilgili sağlıklı çalışması gereken bölge ise pek duymadığınız bir kısımdır: Singulat Sistem. Hayatla ve diğer insanlarla olan değişimler, farklılıklar ile baş edebilmemizi bu kısım etkiler; adaptasyon, esneklik, işbirliği ve değişik seçenekleri görebilme yeteneklerimizi sağlayan işte bu bölgedir. Bu sistemdeki anormal fazla aktivite bize aşağıda belirtilen maddeler ile karşılaşmamızı sağlayabilir.
- Sürekli kaygı
- Geçmişteki acılara bağlanma
- Takıntı halinde düşüncelere saplanmak
- Davranış biçimlerine saplanmak
- Tepkisel davranışlar
- Eleştirmek yanlısı olmak
- Otomatik hayır deme eğilimi
- Bağımlılıklar; fazla yeme ve alkol gibi
- Kronik ağrılar
- Fikirlere karşı esnek olamama
Kavramsal olarak esneklik gösterememe mutlukluk, haz ve samimiyetimizi zedeler. Bu konuda yapabileceğimiz birçok madde var:
- Fark EdinNe zaman bir şeye takılıp kaldığınızı fark edin. O an için dikkatinizi dağıtın ve o konuya sonradan tekrar dönün. Bu kontrolü takrardan elinize geçirmenin yoludur. Kalkın ve hiç yapmadığınız bir şey yapın.
- Sizi iyi hissettiren bir müzik dinleyin
- Yürüyüşe çıkın
- Evcil hayvanlarla oynayın
- Meditasyon yapın (düşüncelerin gelip gitmesine izin verin)
- Nefese veya bir kelimeye odaklanın ve orada kalın
- Hayır Demeden Önce Durun
Otomatik olarak hayır demeden bekleyin ve başka neler mümkün bakın. Derin bir nefes alın ve içinizden evet ve hayır deyin. Hangisi hafif hissettiriyorsa onu söyleyin. - Seçenekleri YazınBaşka seçenek veya çözümler varsa onları yazın. Yapabiliyorsanız bunu her zaman kullandığınız elin diğeriyle yapın. Sağ elinizi kullanıyorsanız, sol elle yazın. Yazdıklarınızı görmek sizi daha akılcı yapacaktır.
- Düşüncelerinizi yazın
- Endişeniz için yapabileceğiniz şeyleri yazın
- Endişeniz için yapamayacağınız şeyleri yazın
Kendinizi eleştirmeden bunları değerlendirin.
- Destek AlınSize ilham kişilerden veya bir koçtan destek alabilirsiniz.
- Takılıp kalmış birini ikna etmeye çalışmayın
Eğer bu tip sorunlara yakalanmış olan bir başkası veya çocuklarınız ise onlara bu konuda açık olmayın ve bir sonraki iki maddeyi okuyun.
- Paradoksal Taleplerde Bulunun
Ters psikolojiyi hatırlarsınız. Bu tip uygulamalar hep hayır diyenlerde işe yarar. - Tepkisel Çocuklarla Baş Etmeyi Öğrenin
Düşünce ve davranış biçimlerini kıracak dikkat dağıtıcılar bulun. Bu tip çocuklara ebeveynlerin eninde sonunda otoritelerini göstermeleri tavsiye edilir.
Net kurallara ihtiyaçları vardır:- Anne ve babanın söylediğini birinci kere söylendiğinde uygulamak
- Bu konuda ebeveynlerle tartışmamak
Burada en temel nokta tutarlılıktır.
Çocuk genel davranışlarında değişiklik göstermeye başladığı zaman bu kurallar esnetilebilir.
- BeslenmeDüşük serotonin seviyesi sigulat sistemdeki aktiviteyi artıran bir faktördür. Üzüntü, duygusal sabitlik, aksilik ve asabiyete sebep olur…
Makarna, patates, ekmek, patlamış mısır kandaki l-trypophan seviyesini yükseltir ve bu da serotonin üretimne yardımcı olur. Aynı zamanda tavuk, hindi, somon, kırmızı et, fıstık ezmesi, yumurta, green peas ve süt de serotonin üretimine katkı sağlar. Vitamin olarak da B vitamini önerilmektedir.
- Egzersiz
Spor yaptığınız zaman büyük amino asitler kas gelişiminde kullanımak üzere kandan kaslara doğru hareket eder, kısmen daha küçük olan l-trypophan amino asidine hareket etmek için yer açılır ve beyne hücum ederler ve serotonin seviyesini artırırlar.
Her zaman olduğu gibi kendimizi gözlemek sorunların doğru teşhisi ve daha sonraki aksiyonlar için gerekli olan farkındalığı size sağlıyor.
Çok doğru, açıklamalı , anlaşılır ve de öğretici bir yazı , beğendim ve de faydalandım, teşekkür ederim.