NEUROMARKETING

Etiket: Zihinsel Pazarlama

Yorum Yok
3 Kasım 2020
Kategori Bireysel Gelişim, Pazarlama

Zihinsel pazarlama araştırmalarının ortaya koyduğu gibi kararlarımız %90 oranında bilinçaltından veriliyor. Bu bilinçaltındaki dürtmeler neler, nasıl işliyor? Kendi karar ve düşüncelerimiz ne kadar mantıklı?   Nudge isimli kitap bu sorulara yanıtlar arıyor. Kitabının ismi dürtme anlamına geliyor. Anlatılmak istenen dürtmeye bir örnek verelim: Hali hazırda Verilmiş Seçeneklere (Default Choices) çoğumuz bağlı kalıyoruz. Diğer bir değişle bize hazırlanan hazır seçenek kararlarımız için… Devamı »

Yorum Yok
15 Eylül 2020
Kategori Pazarlama, Yönetim

Her ne kadar Zihinsel Pazarlama metotları bireylerin zihinlerindeki aktivitelerin hangi bölgelerde gerçekleştiğine bakarak “satın alma kararlarının arkasındaki gerçekleri” bulmaya ve bizi aydınlatmaya çalışsa da, kararlarımızı etkileyen sadece beynimizin kendisi değil. Öyle olsaydı  herkes hemen hemen benzer şekilde kararlar verirdi. Cinsiyetimiz, yaşımız, hangi kültürden geldiğimiz ve atalarımızdan kalan miraslar kararlarımızı ve düşünce yapımızı etkileyen diğer faktörler. Konu ile ilgili en çarpıcı… Devamı »

Yorum Yok
21 Nisan 2016
Kategori Pazarlama

Tedarikçi ve perakendede yaşanan kısır döngüden dolayı oluşan sadece fiyat odaklı politikadan, müşteriler kısa vadede bir kazanç sağlıyor gibi gözükse de kaybeden daima tüm sistemdir, buna müşteriler de dahil! Meseleye baştan başlayalım. Tedarikçinin, yani bitmiş ürünü satışa hazır hale getiren firmaların amacı nedir? Ürünlerin ve hizmetlerin nihai tüketiciye ulaşması ile beli bir ciro elde etmesi ve bu cironun karı ile… Devamı »

1 Yorum
12 Şubat 2015
Kategori Bireysel Gelişim, Nörobilim, Pazarlama

İnsan her türlü koşula uyum sağlayan bir tür. Uzun zaman mağarada yaşayan ve avcı olan insanoğlu, daha sonra tarım ve endüstri ve üzerine dijital bir yaşama uyum sağlamış durumda. Bir yandan çöllerde, buzullarda, ormanlarda, deniz kıyısında, dağlarda yaşayabilirken, diğer yandan büyük buhranlara, savaşlara, trafiğe, hava kirliliğine, plazalara, küreselleşmeye uyum sağlayabiliyor… 84,000 nesildir avcı olan insanoğlu, 7 nesildir endüstri ve neredeyse… Devamı »

Yorum Yok
14 Ocak 2015
Kategori Pazarlama

Dünyanın ilk markasının Amerika kıt’asında sığır üreticilerinin hayvanlarının karışmaması için vurdukları damga olduğu varsayılır.  19. Yüzyıllarda çıkan markalar ise bir tüketici vaadinden daha ziyade üretici firmanın ve firmalarının isimlerini taşıyan gurur kaynağı olmasının ötesine geçememiştir. Kıtlığın ön planla olduğu dönemlerde, ürünü üretebilmek yeterliydi. Rekabetin çok az olduğu bu dönemde tüm marka ve ürünler monopol bir pazarın keyfini sürüyordu. Seri imalat… Devamı »

Yorum Yok
18 Ekim 2013
Kategori Pazarlama

Zihinsel Pazarlama (Neuro Marketing) yaygınlaştıkça, karşı yorumlar ve karalamalar ortaya çıkmaya başladı. Belki anlaşılmadığından, belki tehdit olarak görüldüğünden, belki de bazı konularda farkındalığı artırdığından dolayı olabilir… Zihinsel Pazarlama, insan beyninin nasıl çalıştığını biyolojik, psikolojik ve nörolojik açıdan inceleyerek tüketici davranışlarını araştıran bir bilim olarak gelişiyor. Bilimin kısıtlı oluşu (ölçüme ve geçmiş veriye dayanması) Zihinsel Pazarlamayı da olumsuz yönde etkiliyor mu?… Devamı »

Yorum Yok
10 Eylül 2012
Kategori Pazarlama

Hangimiz çocukken kendimizi bir prenses veya prens olarak hayal etmedik? Ya da bir süper kahraman?! Çocukken kendimizi etrafımızdaki masal karakterleri ile özdeşleştirdik; Pamuk Prenses, Barbie, Süpermen, Örümcek Adam vs… Bu durum biz büyüdükçe, yetişkin olduğumuzda bile zihnimizin bir köşesinde yaşamaya devam etti. Bilinçli veya bilinçsiz… Bir pazarlamacı olarak ister istemez aklımıza şu soru geliyor? “Satın alma kararlarımızda gerçek ve hayali kahramanlardan,… Devamı »

Hakkında

“BEYNİNİ OKUYAN ADAM”

Deniz Öztaş; TED Ankara Koleji, ODTÜ Makine ve ODTÜ İşletme Yüksek Lisansı ile 18 senelik eğitim hayatında öğrendiklerini 2006 sonrasında unutma sürecine girip, yeniden öğrenmeyi seçti, yeniden bir yolculuğa başladı...

Devamı...

NeuroMarketing Business Association Resmi İş Ortağı

neuromarketing business association

Takip Et

Popüler Yazılar

  • Zihnimizde Kaç Kişi Var?

      Şu ana kadar beyni üç ana kısımda inceledik; eski beyin (sürüngen), orta beyin (memeli) ve yeni beyin (mantık)… Eski beyin, sürüngen beynimiz ve en ilkel olmasına rağmen büyük patron olan ve kendini guvende hissetmediği zaman kontrolü başka kimseyen bırakmayan kısım. Orta beyin ise duygusal olan memeliler ile benzeşen kısım. Yeni beyin ise özellikle hiç bir canlıda bu kadar gelişmemiş... Devamı »

  • İlk Müşteriniz Çalışanınız

    Ürününüz ne olursa olsun, son kullanıcıya ulaşana kadar bir çok çalışanız ve sizin için satış yapan bir firmanın elinden geçer ürün. Tüm bu yolculuk boyunca emek sarf eden insanların sizin ürününüzü satmaları için iyi bir neden’leri olması gerekir. Sadece para kısa dönemli ve kalıcı olmayan bir faktördür. Daha iyi bir maaş, daha ucuz bir ürün her şeyi bir anda alt... Devamı »

  • Bilinçaltı ve Müşteriyi Okumak

    Zihinsel Pazarlamanın işi beyinle, dolayısıyla zihinle… Zihni ise bilinçli ve bilinçsiz, daha doğrusu bilinç ve bilinçaltı oluşturuyor. Bilinçaltı ismi ile Google ‘görsel’ olarak araştırdığınızda karşınıza ürpertici görseller çıkabiliyor. Bunun en temel sebebi anlamadığımız, elde tutamadığımız kavramlardan genellikle korkuyor olmamız. Psikolog Scott Peck’in tabiri ile zihnimizi toplam bir daire oluşturursa, bilinçaltı bu dairenin %95 veya biraz daha fazlasını temsil etmektedir. Eğer... Devamı »

  • Dikkat Dağınıklığı ve Dürtüler mi? Prefrontal Korteks!

    Zihnimiz… Biz mi onu kullanıyoruz, o mu bizi? Amacı bizi hayatta tutmak, bu sebeple asgari düzeyde enerj harcayarak bizi hayatta tutacak ve türümüzü devam ettirecek kararlarımızı otomatik olarak bilinçaltından veriyor… Biz farkında değilsek onun kararları doğrultusunda yaşıyoruz hayatımızı. Özgür iradenin olmadığını sorgulayan birçok kişinin düştüğü tuzak zihnin gözlemleyebildiğimizin farkında olmamak. Gözlemleyebiliyoruz, gözlemliyorsak ondan farklı bir şeyizdir. Onun davranışlarını izler ve... Devamı »

  • Kaygı ve Saplantı mı? Singulat Sistem!

    Hayat, devamlı bir hareket ve değişim demektir. Sabit ve sert gözüken kaya bile atom seviyesinde titreşim ve hareket halindedir. Bunun aksine zihnimiz, özellikle sürüngen beynimiz bizi hayatta tutmak ve güvenli bir ortam sağlamak için değişiklikten hiç hoşlanmaz. Bunun aşırı düzeyde olması ise bize ciddi sıkıntılar yaratabilir. Bu konu ile ilgili sağlıklı çalışması gereken bölge ise pek duymadığınız bir kısımdır: Singulat... Devamı »