NEUROMARKETING

Etiket: Hafıza

Birçok nörolog, psikolog ve hatta pazarlamacının ispat ettiği gibi bilinçaltımızın hayatımızı yönlendiriyor. %95 oranında bilinçaltımız ve 5 milyon yaşındaki sürüngen beynimiz bizi idare ediyor. Amacı ise (1) bizi hayatta tutmak, (2) ödülleri azamide tutmak… Ödüller de üremek ve beslenmek… Bu davranışın temelinde ise “Korku” yatmakta. Hayatta kalma ve neslini sürdürme arzusu yanında yeni korkuları ve sadece kılık değiştirmiş ödülleri yanında… Devamı »

2 Yorum
22 Haziran 2016
Kategori Bireysel Gelişim, Eğitim, Oyun, Pazarlama, Yönetim

Belki Görülmez Goril deneyini bilirsiniz. Gözünüz belli bir takımın kaç kere paslaştığını sayarken, sahneye giren kocaman gorili izleyicilerin neredeyse yarısı göremiyor… Bu deneyin sahipleri ve aynı isimli kitabın yazarları Christopher Chabris ve Daniel Simons. Onlara göre görsel dünyamızın sandığımızdan çok daha azını deneyimliyoruz. Odaklandığımız nesnelerin veya konuların dışında olanları algılamakta zorlanıyoruz. Kitabın ilk konularından birisi dikkatimiz… Dikkat ve Beklenti Biz,… Devamı »

Gezegenimizdeki en ilginç hayvanlardan bir tanesi bir çeşit su canlısı; deniz üzümü (sea squirt)… Bu canlı belli bir olgunluğa gelene kadar hareket ediyor ve her hareket eden canlı gibi basit de olsa beyin diyebileceğimiz bir sinir sistemine sahip. Belli bir boyuttan sonraki hayatını bir kayanın üzerine yapışarak sabit bir şekilde yaşar. İlginç olan bu hayvanın kayaya yapışması ve sabştlenmesi bittikten… Devamı »

Uzun dönemli hafıza, duygusal tutarlılık, öğrenme ve sosyal beceriler sizin için önemli mi? Özellikle de gün içerisindeki ruh halimiz? Kimin için değil ki? Sadece bilişsel zeka ölçeği IQ ’nun modasını çöpe EQ (emotional quotient) – duygusal zeka – ve hatta şimdilerde duygusal zekanın bir üst boyuutu olarak tanımlanmaya çalışılan SQ (spiritual quotient) – spritüal zeka – tüm bireysel ve iş… Devamı »

Yorum Yok
14 Eylül 2014
Kategori Pazarlama

Gene Hackman, Morgan Freeman ile başrolleri oynadıkları Under Suspicion isimli bir film vardır. Filmde bir cinayet işlenmiştir ve cinayetin en büyük suçlu adayı Gene Hackman’ın oynadığı karakterdir. Bu kişi cinayet gecesi hiçir şey yapmadığını anlatır. Fakat defalarca yapılan sorgulamalar ve empoze edilen muhtemel cinayet senaryosundan sonra, adam tüm detayları vererek cinayeti nasıl işlediğini anlatır. Aynı gece gerçek katil yakalanır… Bu… Devamı »

2 Yorum
16 Ağustos 2014
Kategori Bireysel Gelişim, Nörobilim, Sağlık

  Bilim kolektif bilinci ve ailemizde yer alan kalıplaşmış davranış veya olayları tam olarak açıklayamıyordu, ta ki son araştırmalara kadar… Atlanta’daki Emory Üniversitesi’nde yapılan araştırmaların sonucuna göre DNA’larımız bazı bilgileri taşıyabiliyor. Deneylerde kullanılan fareler yaşadıkları korkulu bir deneyimi bir sonraki jenerasyona DNA yoluyla aktarmışlar. Yetkililere göre bu durum ailemizden ve atalarımızdan onların yaşadıkları olumsuz deneyimleri ve bunun neticesinde ortaya çıkan… Devamı »

Yorum Yok
25 Eylül 2013
Kategori Nörobilim, Yönetim

Hepimiz yaşadıklarımızı hatırlama konusunda iddialıyızdır. Aynı olayı yaşayanlar bile kendi hatırladıklarından emindirler. Beynimiz ise, (1) eksik bilgileri geçmiş deneyimlerine göre tamamlar ve (2) her kişinin odak noktası farklıdır. Beynimiz bizi ve kendini korumak amacıyla milyarlarca veriyi süzerek beyne ulaştırır. Bu da doğal olarak kişilerden farklı bakış açıları ve o kişinin deneyimlerinden kaynaklı eski hatiralarla bezenmiş bir yeni anı yaratır. Mahkemelerde… Devamı »

Hakkında

“BEYNİNİ OKUYAN ADAM”

Deniz Öztaş; TED Ankara Koleji, ODTÜ Makine ve ODTÜ İşletme Yüksek Lisansı ile 18 senelik eğitim hayatında öğrendiklerini 2006 sonrasında unutma sürecine girip, yeniden öğrenmeyi seçti, yeniden bir yolculuğa başladı...

Devamı...

NeuroMarketing Business Association Resmi İş Ortağı

neuromarketing business association

Takip Et

Popüler Yazılar

  • Zihnimizde Kaç Kişi Var?

      Şu ana kadar beyni üç ana kısımda inceledik; eski beyin (sürüngen), orta beyin (memeli) ve yeni beyin (mantık)… Eski beyin, sürüngen beynimiz ve en ilkel olmasına rağmen büyük patron olan ve kendini guvende hissetmediği zaman kontrolü başka kimseyen bırakmayan kısım. Orta beyin ise duygusal olan memeliler ile benzeşen kısım. Yeni beyin ise özellikle hiç bir canlıda bu kadar gelişmemiş... Devamı »

  • İlk Müşteriniz Çalışanınız

    Ürününüz ne olursa olsun, son kullanıcıya ulaşana kadar bir çok çalışanız ve sizin için satış yapan bir firmanın elinden geçer ürün. Tüm bu yolculuk boyunca emek sarf eden insanların sizin ürününüzü satmaları için iyi bir neden’leri olması gerekir. Sadece para kısa dönemli ve kalıcı olmayan bir faktördür. Daha iyi bir maaş, daha ucuz bir ürün her şeyi bir anda alt... Devamı »

  • Kabile Çağı Geri Geldi

    İnsan zihni, acıdan kaçınırken, ödülleri maksimize etmek ister. Bu, hayatta kalmak için gereklidir. İnsanlık tarihine baktığımızda kıtlık ön plandadır. Tehlike çoktur ve kaynak genellikle azdır veya fazlaca çaba ister. İnsan avlanmak zorundadır. Avlanırken ve korunurken kabile halinde yaşamak genlerine işlemiştir. Tarım hayatına geçerek yerleşmeye ve çoğalmaya başlayan insanlar için ilk büyük devrim, seri imalat devrimidir. Kıtlığa karşı, ilk defa seri... Devamı »

  • Bilinçaltı ve Müşteriyi Okumak

    Zihinsel Pazarlamanın işi beyinle, dolayısıyla zihinle… Zihni ise bilinçli ve bilinçsiz, daha doğrusu bilinç ve bilinçaltı oluşturuyor. Bilinçaltı ismi ile Google ‘görsel’ olarak araştırdığınızda karşınıza ürpertici görseller çıkabiliyor. Bunun en temel sebebi anlamadığımız, elde tutamadığımız kavramlardan genellikle korkuyor olmamız. Psikolog Scott Peck’in tabiri ile zihnimizi toplam bir daire oluşturursa, bilinçaltı bu dairenin %95 veya biraz daha fazlasını temsil etmektedir. Eğer... Devamı »

  • Dikkat Dağınıklığı ve Dürtüler mi? Prefrontal Korteks!

    Zihnimiz… Biz mi onu kullanıyoruz, o mu bizi? Amacı bizi hayatta tutmak, bu sebeple asgari düzeyde enerj harcayarak bizi hayatta tutacak ve türümüzü devam ettirecek kararlarımızı otomatik olarak bilinçaltından veriyor… Biz farkında değilsek onun kararları doğrultusunda yaşıyoruz hayatımızı. Özgür iradenin olmadığını sorgulayan birçok kişinin düştüğü tuzak zihnin gözlemleyebildiğimizin farkında olmamak. Gözlemleyebiliyoruz, gözlemliyorsak ondan farklı bir şeyizdir. Onun davranışlarını izler ve... Devamı »