NEUROMARKETING

Yorum Yok
22 Kasım 2015
Kategori Pazarlama
Etiketler , , , ,
Paylaş

Tüketiciler olarak ilgilendiğimiz ürünlerin fotoğraflarına bolca ilgi gösteririz. Önü, arkası, açılı hali, içi, dışı ve hatta kutusu ve aksesuarları… Belki hangi fotoğrafların konmasına karar vermede en çok zorlanılan konu, aynı ürün için farklı müşterilerin farklı ihtiyaçları…
Hem de bunları bilinçli olarak bilmeseler de!çok fazla görsel_00

 

Örnek olarak, bir ayakkabı da bile kimi ürünün sadece stiline bakarken, kimisi de bağcığı, dikişleri ile ilgileniyor olabilir. Bu sebeple de herkesi düşünerek bol bol fotoğraf koymalıyız fikri akıllı ve mantıklı geliyor olabilir. Ama bu büyük bir hata olabilir!

Brainfluence kitabının yazarı Roger Dooley’nin kitabında bahsettiği gibi Çok Fazla Bilgi (Too Much Information – TMI), ki bu durumda çok fazla fotoğraf ürüne alan ilgiyi azaltabiliyor. Standford’da yapılan araştırmaya göre insan beyni bir fotoğrafı iki şekilde algılıyor ve inceliyor…

Geştalt Modu ve Detay Modu

Geştalt modunda ürünün bütününe bakarken, detay modunda ise her bir parçasını detaylıca incelemeye çalışıyoruz. Az görsel kullanıldığında ürünün genel görünüşüne dikkat verilirken, daha fazla görsel artık ürünün genelini gördüğümüz için müşteriyi daha fazla detay moduna itiyor. Bu da rakiplerle daha fazla karşılaştırmaya itiyor, ve belki de fazla karmaşık bir durumun içine giren bilinçaltı artık karar vermekten kaçıyor.

çok fazla görsel_01

Sonuç olarak, iki ürünün daha fazla fotoğraflarını yayınlamak bir ürünü daha çekici değil, her iki ürünü de daha sıradan yapıyor.

Ürün Agnozisi

Bilim adamları bu duruma “Ürün Agnozisi” olarak isimlendiriyorlar. Bu terim eski Yunanca’da “bilmemek” anlamına geliyor. Ekstra gelen görseller ile gelen yeni bilgiler, ilk fotoğraftan elde edilen ürünün kendine has özelliklerini unutmamızı sağlıyor.

Aşağıdaki çanta örneğine bakalım. Diğer görseller, ana görsele göre daha önemli bilgi veriyor mu?
Tam tersine detaylarına bakmaya başlıyoruz ve ürün göze sıradan gelmeye başlıyor.çok fazla görsel_02

 

Ürün agnozisi hem ürün için geçerli olmayabilir. Özellikle de teknoloji ürünlerinde detaylar tasarımdan daha önemli ise bu detayların verilmesi gerekli ve faydalı olabilir, ancak bu durumda da fotoğrafların birbirine benzememesi ve bazen sadece o detaya zum yapılması önemlidir. Eğer markanız imajı çok yüksek ve tasarım ön plandaysa fotoğraf sayısı yine azabilir.

Uygulamalar

Ne olursa olsun, müşteri o an karar vermemişse bile ürünü sepete koydurmak daha sonraki ziyarette müşteriyi tekrar Geştalt Modunda yakalama şansı verir. Sepete koydurma ve daha sonrasında belki bir hatırlatma mesajı faydalı olabilir.

Ancak bir müşterinin tekrar geri dönmesi oldukça riskli bir stratejidir. Bu sebeple görselleri tekrardan gözden geçirmek önemlidir:

(1) Eğer ürünün önemli özellikleri varsa, sadece o özelliği vurgulayan görselleri yeteri sayıda kullanmalı ve (2) ürün daha az karmaşık ve tasarım ürünü ise, tek ve yüksek kalitede bir görsel kullanmalıyız. (3) Eğer ürün ne olursa olsun bol fotoğraf görmek isteyen müşteriler olursa, arka planda veya başka bir bağlantıda daha fazla detay verebiliriz.

Eğer hiç bir fikrimiz yoksa, birkaç üründe benzer dönemlerde etkisini test edebiliriz.

Unutmayın, zihin karmaşık problemlerden hızla kaçma eğilimdedir. O sebeple genellikle basit ve temiz içerik daha olumlu sonuç getirir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Hakkında

“BEYNİNİ OKUYAN ADAM”

Deniz Öztaş; TED Ankara Koleji, ODTÜ Makine ve ODTÜ İşletme Yüksek Lisansı ile 18 senelik eğitim hayatında öğrendiklerini 2006 sonrasında unutma sürecine girip, yeniden öğrenmeyi seçti, yeniden bir yolculuğa başladı...

Devamı...

NeuroMarketing Business Association Resmi İş Ortağı

neuromarketing business association

Takip Et

Popüler Yazılar

  • Zihnimizde Kaç Kişi Var?

      Şu ana kadar beyni üç ana kısımda inceledik; eski beyin (sürüngen), orta beyin (memeli) ve yeni beyin (mantık)… Eski beyin, sürüngen beynimiz ve en ilkel olmasına rağmen büyük patron olan ve kendini guvende hissetmediği zaman kontrolü başka kimseyen bırakmayan kısım. Orta beyin ise duygusal olan memeliler ile benzeşen kısım. Yeni beyin ise özellikle hiç bir canlıda bu kadar gelişmemiş... Devamı »

  • İlk Müşteriniz Çalışanınız

    Ürününüz ne olursa olsun, son kullanıcıya ulaşana kadar bir çok çalışanız ve sizin için satış yapan bir firmanın elinden geçer ürün. Tüm bu yolculuk boyunca emek sarf eden insanların sizin ürününüzü satmaları için iyi bir neden’leri olması gerekir. Sadece para kısa dönemli ve kalıcı olmayan bir faktördür. Daha iyi bir maaş, daha ucuz bir ürün her şeyi bir anda alt... Devamı »

  • Bilinçaltı ve Müşteriyi Okumak

    Zihinsel Pazarlamanın işi beyinle, dolayısıyla zihinle… Zihni ise bilinçli ve bilinçsiz, daha doğrusu bilinç ve bilinçaltı oluşturuyor. Bilinçaltı ismi ile Google ‘görsel’ olarak araştırdığınızda karşınıza ürpertici görseller çıkabiliyor. Bunun en temel sebebi anlamadığımız, elde tutamadığımız kavramlardan genellikle korkuyor olmamız. Psikolog Scott Peck’in tabiri ile zihnimizi toplam bir daire oluşturursa, bilinçaltı bu dairenin %95 veya biraz daha fazlasını temsil etmektedir. Eğer... Devamı »

  • Dikkat Dağınıklığı ve Dürtüler mi? Prefrontal Korteks!

    Zihnimiz… Biz mi onu kullanıyoruz, o mu bizi? Amacı bizi hayatta tutmak, bu sebeple asgari düzeyde enerj harcayarak bizi hayatta tutacak ve türümüzü devam ettirecek kararlarımızı otomatik olarak bilinçaltından veriyor… Biz farkında değilsek onun kararları doğrultusunda yaşıyoruz hayatımızı. Özgür iradenin olmadığını sorgulayan birçok kişinin düştüğü tuzak zihnin gözlemleyebildiğimizin farkında olmamak. Gözlemleyebiliyoruz, gözlemliyorsak ondan farklı bir şeyizdir. Onun davranışlarını izler ve... Devamı »

  • Kaygı ve Saplantı mı? Singulat Sistem!

    Hayat, devamlı bir hareket ve değişim demektir. Sabit ve sert gözüken kaya bile atom seviyesinde titreşim ve hareket halindedir. Bunun aksine zihnimiz, özellikle sürüngen beynimiz bizi hayatta tutmak ve güvenli bir ortam sağlamak için değişiklikten hiç hoşlanmaz. Bunun aşırı düzeyde olması ise bize ciddi sıkıntılar yaratabilir. Bu konu ile ilgili sağlıklı çalışması gereken bölge ise pek duymadığınız bir kısımdır: Singulat... Devamı »