NEUROMARKETING

Yorum Yok
4 Şubat 2016
Kategori Bireysel Gelişim, Yönetim
Etiketler ,
Paylaş

göz teması

Her türlü satış eğitiminde göz temasının öneminden bahsedilir… Bunun ne kadar önemli olduğu vurgulanır. Göz teması gerçekten bu kadar önemli mi? Bunu yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor?

Göz teması önemli sosyal mesajlar iletmek için en önemli unsurlardan biri. Annemiz, babamız, eşimiz bir baktı mı ne dediklerini hemen anlarız… Dünyaya gelen bir bebeğin de anne ile iletişimi gözler aracılığı ile gerçekleşir. Gözler, karşı tarafın niyetini ve duygularını anlatır bize. Bu sebeple göz teması önemlidir, ama nasıl kullanacağız?

SA Mind dergisinde yayınlanan yeni araştırmalar uzun bakışlara toleransımızı ölçüyor. Bakışın süresi bir-iki saniyeyi geçti mi işin rengi değişmeye başlıyor. Bu uzun bakışmadan rahatsız olmaya başlıyoruz. Mayıs 2015’de psikolog Alan Johnston tarafından yapılan deneyde 400 gönüllüden yararlanılmış. Bu kişiler farklı uzunluklarda bakışa maruz bırakılarak birilerini dinlemişler.

Sonuç: Ortalama 3.2 saniye bakışın süresi açısından ideal.

Bir diğer ilginç veri ise, eğer dinleyici anlatan kişiyi güvenilir bulduysa, dinleyicinin daha uzun süre rahatı bozulmadan dinlemeye devam etmesi… Güvenilir olmak da niyetle ilgili bir durum. Yapmacık bir gülümse ve bakış, içten gelen bir bakışla mücadele edemiyor.

Öte yandan uzun bakışa verdiğimiz tepki, kendimizi nasıl algıladığımızla ilgili olabilir. Bu araştırmaların sonucunda kendine güvenen, sıcak ve takım oyununa yatkın dinleyicilerin daha uzun bakış süresine tolerans gösterdiği ortaya  çıkmış. Ne kadar sosyalsen o kadar daha uzun göz teması mümkün. Ama bakışlarımızın altındaki niyet işin niteliğini veren.

Ne demişler? Gözler yalan söylemez!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Hakkında

“BEYNİNİ OKUYAN ADAM”

Deniz Öztaş; TED Ankara Koleji, ODTÜ Makine ve ODTÜ İşletme Yüksek Lisansı ile 18 senelik eğitim hayatında öğrendiklerini 2006 sonrasında unutma sürecine girip, yeniden öğrenmeyi seçti, yeniden bir yolculuğa başladı...

Devamı...

NeuroMarketing Business Association Resmi İş Ortağı

neuromarketing business association

Takip Et

Popüler Yazılar

  • Zihnimizde Kaç Kişi Var?

      Şu ana kadar beyni üç ana kısımda inceledik; eski beyin (sürüngen), orta beyin (memeli) ve yeni beyin (mantık)… Eski beyin, sürüngen beynimiz ve en ilkel olmasına rağmen büyük patron olan ve kendini guvende hissetmediği zaman kontrolü başka kimseyen bırakmayan kısım. Orta beyin ise duygusal olan memeliler ile benzeşen kısım. Yeni beyin ise özellikle hiç bir canlıda bu kadar gelişmemiş... Devamı »

  • İlk Müşteriniz Çalışanınız

    Ürününüz ne olursa olsun, son kullanıcıya ulaşana kadar bir çok çalışanız ve sizin için satış yapan bir firmanın elinden geçer ürün. Tüm bu yolculuk boyunca emek sarf eden insanların sizin ürününüzü satmaları için iyi bir neden’leri olması gerekir. Sadece para kısa dönemli ve kalıcı olmayan bir faktördür. Daha iyi bir maaş, daha ucuz bir ürün her şeyi bir anda alt... Devamı »

  • Kabile Çağı Geri Geldi

    İnsan zihni, acıdan kaçınırken, ödülleri maksimize etmek ister. Bu, hayatta kalmak için gereklidir. İnsanlık tarihine baktığımızda kıtlık ön plandadır. Tehlike çoktur ve kaynak genellikle azdır veya fazlaca çaba ister. İnsan avlanmak zorundadır. Avlanırken ve korunurken kabile halinde yaşamak genlerine işlemiştir. Tarım hayatına geçerek yerleşmeye ve çoğalmaya başlayan insanlar için ilk büyük devrim, seri imalat devrimidir. Kıtlığa karşı, ilk defa seri... Devamı »

  • Bilinçaltı ve Müşteriyi Okumak

    Zihinsel Pazarlamanın işi beyinle, dolayısıyla zihinle… Zihni ise bilinçli ve bilinçsiz, daha doğrusu bilinç ve bilinçaltı oluşturuyor. Bilinçaltı ismi ile Google ‘görsel’ olarak araştırdığınızda karşınıza ürpertici görseller çıkabiliyor. Bunun en temel sebebi anlamadığımız, elde tutamadığımız kavramlardan genellikle korkuyor olmamız. Psikolog Scott Peck’in tabiri ile zihnimizi toplam bir daire oluşturursa, bilinçaltı bu dairenin %95 veya biraz daha fazlasını temsil etmektedir. Eğer... Devamı »

  • Dikkat Dağınıklığı ve Dürtüler mi? Prefrontal Korteks!

    Zihnimiz… Biz mi onu kullanıyoruz, o mu bizi? Amacı bizi hayatta tutmak, bu sebeple asgari düzeyde enerj harcayarak bizi hayatta tutacak ve türümüzü devam ettirecek kararlarımızı otomatik olarak bilinçaltından veriyor… Biz farkında değilsek onun kararları doğrultusunda yaşıyoruz hayatımızı. Özgür iradenin olmadığını sorgulayan birçok kişinin düştüğü tuzak zihnin gözlemleyebildiğimizin farkında olmamak. Gözlemleyebiliyoruz, gözlemliyorsak ondan farklı bir şeyizdir. Onun davranışlarını izler ve... Devamı »