
İnsanlar hayatta kalmak için bir yandan sosyalleşirken, diğer yandan kendilerine benzer olanlarla bir araya gelip diğer grupları dışlayabilirler. Bu şirket içindeki dere-beylikleri gerçek bir takım çalışmasının önündeki en temel engellerden biridir. Bir şekilde hoşlanmadığımız iş arkadaşlarımızı ekibin dışına atma eğiliminde olmak ve bize yakın kişilerle beraber olmak yenilikçiliğin de önünü tıkar. Oysa bize ters gelen kişi, bizim gelişmemiz için bulunmaz bir fırsattır. Bunun için ilk adım Lincoln’un sözünde gizlidir:
“O adamı pek sevmiyorum. Onu daha yakından tanımam gerekiyor.” Abraham Lincoln
Takım Birbirine bağlı bireylerden oluşan, ortak bir amaç için birlikte çalışan bir grup insan olarak tanımlanabilir. Takım çalışması eskiden olduğundan daha da önemli. Küreselleşen operasyonlar, 7/24 çalışma saatleri, sürekli değişen çalışanlar, kuşaklar arasındaki büyük farklar, azalan uzmanlıklar… Sadece bir-iki tecrübeli kişiye bel bağlanın riskli ve hatta imkansız olduğu bir dönemde yaşamaktayız.
Birbirini tanıyan veya tanımayan kişileri nasıl birbirine yaklaştırabiliriz? Kabile Liderliğinde güvenli bir aile ortamının sağlanması, kişileri rekabetten uzaklaştırıyor ve ortam bir amaç etrafında benzer değerler ile bir araya gelmeleri sağlıyordu. Oysa kabile üyeleri başka üyeler ile de çalışmak zorunda kalabilir, vardiyalar, değişen müşteriler ve daha bir sürü faktör. Bu uyumu devam ettirmek için başka nelere ihtiyacımız var.
Liderlik konusunda uzman Amy Edmondson’un TED konuşmasında belirtiği üç özellik kabile liderliği için biçilmiş kaftan:
Durumsal Tevazu Mevcut durumunu cesaretle kabul etmek ve bu konuda yardım isteme ve yardım almaya açık olmak. Her konuda tevazu içerisinde olmak. Tevazu aynı zamanda zihin için bir tehdit olan statü farkını azaltmaktadır.
Sonsuz Merak Başkalarının ne gelebileceğini merak ettiğimizde, onların yanlışı veya açığını aramaktan ziyade, yeni olabilecek bambaşka bir fikre çık oluruz. Saçma gibi gözüken bir fikir yepyeni bir buluşa kapı açabilir. Bunun için herkes özgürce fikrini söylemelidir. Söylediğinden dolayı kendini yargılamamalıdır.
Güven Tüm bu yeni fikirleri denemek için risk alabilen liderler olmalıdır. Özellikle de operasyona yakın olan orta düzey yöneticilerde… Kabile liderliğinde sağlanan bu güven ortamı yeni projelerde de devam ettirilmelidir. Bir çok büyük keşif, bir çok denemeden sonra ortaya çıkmıştır.
Son olarak Amy Edmondson’un konuşmasında bahsettiği gibi;
“Bildiğinizi düşünüyorsanız, öğrenmek çok zordur.”
“BEYNİNİ OKUYAN ADAM”