NEUROMARKETING

Yorum Yok
5 Aralık 2020
Kategori Pazarlama, Yönetim
Etiketler , , , ,
Paylaş

İnsan zihni, acıdan kaçınırken, ödülleri maksimize etmek ister. Bu, hayatta kalmak için gereklidir. İnsanlık tarihine baktığımızda kıtlık ön plandadır. Tehlike çoktur ve kaynak genellikle azdır veya fazlaca çaba ister. İnsan avlanmak zorundadır. Avlanırken ve korunurken kabile halinde yaşamak genlerine işlemiştir.

kabile-cagi-geri-geliyor01

Tarım hayatına geçerek yerleşmeye ve çoğalmaya başlayan insanlar için ilk büyük devrim, seri imalat devrimidir. Kıtlığa karşı, ilk defa seri imalat ile fazla ürün ulaşılabilir fiyatlar ile piyasaya sunulur. Ancak artık, rekabet artmış, bir çok üründe kuyruk beklemek yerine, artık firmalar müşterinin peşine düşer. Bu çağda ise kitlesel pazarlamada daha fazla sesini duyuran daha fazla güçlenir. Ancak benzer bir kısır döngü bu çağı da bitirmek üzeredir…

Yeni çağ ise, bir amacın olduğu, kitleleri birbirine bağlayan ve ortak değerler ile beraber hareket edecek kabilelerin devridir. Ulvi bir amaç ile değerler çerçevesinde oluşacak kültür ile oluşacak kabileler…

kabile-cagi-geri-geliyor02

Seth Godin’in TED konuşmasında belirttiği gibi doğal bir şekilde yönetilen kabileler paradan çok daha iyi bir motivatör olacaktır:

“Sadece kabileler, ne para, ne fabrikalar, ancak sadece kabileler, dünyamızı, politikaları değiştirebiliyor, daha fazla sayıda insanı bir araya getirebiliyor. İnsanlar istedikleri dışında bir şeylere zorladıklarından değil, fakat insanlar birbirleriyle bağlantıda olmak istediklerinden oluyor bu…”

Başlangıçta bunu yapmak oldukça zor gözükebilir. İyi haber ise, herkesi ikna etmenize gerek yok! Sizinle yola çıkan bir grup kişi ile başlayıp, bunun hızlanarak yayılmasını izliyorsunuz. Kabilenizin değerleri, benzer kabileleri de etkilemeye devam ederek yayılmaya devam ediyor. Bu bir fikir olabilir, bir değer olabilir veya bir ürün/hizmet olabilir…

Kendi kendine oluşacak anlam sürüngen beyni ele geçirirken, kişiden kişiye doğal yolla aktarılacak hikaye ise limbik sistem ile tavan yapacaktır. Otantik bir deneyim, buna müthiş bir örnektir… Ancak önemli olan; gerçekten samimi olmak ve amacınız anlamlı olmasıdır.

Taktik olarak Seth Godin’in üç aşamasını takip edebilirsiniz…

  1. Fikriniz mevcut düzeni rahatsız ediyor mu?
  2. Kültürü oluşturdunuz mu? İnsanları birbirine bağlıyor musun?
  3. Kendinizi meseleye adadınız mı? Kabileye kendinizi adadınız mı?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hakkında

“BEYNİNİ OKUYAN ADAM”

Deniz Öztaş; TED Ankara Koleji, ODTÜ Makine ve ODTÜ İşletme Yüksek Lisansı ile 18 senelik eğitim hayatında öğrendiklerini 2006 sonrasında unutma sürecine girip, yeniden öğrenmeyi seçti, yeniden bir yolculuğa başladı...

Devamı...

NeuroMarketing Business Association Resmi İş Ortağı

neuromarketing business association

Takip Et

Popüler Yazılar

  • Zihnimizde Kaç Kişi Var?

      Şu ana kadar beyni üç ana kısımda inceledik; eski beyin (sürüngen), orta beyin (memeli) ve yeni beyin (mantık)… Eski beyin, sürüngen beynimiz ve en ilkel olmasına rağmen büyük patron olan ve kendini guvende hissetmediği zaman kontrolü başka kimseyen bırakmayan kısım. Orta beyin ise duygusal olan memeliler ile benzeşen kısım. Yeni beyin ise özellikle hiç bir canlıda bu kadar gelişmemiş... Devamı »

  • İlk Müşteriniz Çalışanınız

    Ürününüz ne olursa olsun, son kullanıcıya ulaşana kadar bir çok çalışanız ve sizin için satış yapan bir firmanın elinden geçer ürün. Tüm bu yolculuk boyunca emek sarf eden insanların sizin ürününüzü satmaları için iyi bir neden’leri olması gerekir. Sadece para kısa dönemli ve kalıcı olmayan bir faktördür. Daha iyi bir maaş, daha ucuz bir ürün her şeyi bir anda alt... Devamı »

  • Bilinçaltı ve Müşteriyi Okumak

    Zihinsel Pazarlamanın işi beyinle, dolayısıyla zihinle… Zihni ise bilinçli ve bilinçsiz, daha doğrusu bilinç ve bilinçaltı oluşturuyor. Bilinçaltı ismi ile Google ‘görsel’ olarak araştırdığınızda karşınıza ürpertici görseller çıkabiliyor. Bunun en temel sebebi anlamadığımız, elde tutamadığımız kavramlardan genellikle korkuyor olmamız. Psikolog Scott Peck’in tabiri ile zihnimizi toplam bir daire oluşturursa, bilinçaltı bu dairenin %95 veya biraz daha fazlasını temsil etmektedir. Eğer... Devamı »

  • Dikkat Dağınıklığı ve Dürtüler mi? Prefrontal Korteks!

    Zihnimiz… Biz mi onu kullanıyoruz, o mu bizi? Amacı bizi hayatta tutmak, bu sebeple asgari düzeyde enerj harcayarak bizi hayatta tutacak ve türümüzü devam ettirecek kararlarımızı otomatik olarak bilinçaltından veriyor… Biz farkında değilsek onun kararları doğrultusunda yaşıyoruz hayatımızı. Özgür iradenin olmadığını sorgulayan birçok kişinin düştüğü tuzak zihnin gözlemleyebildiğimizin farkında olmamak. Gözlemleyebiliyoruz, gözlemliyorsak ondan farklı bir şeyizdir. Onun davranışlarını izler ve... Devamı »

  • Kaygı ve Saplantı mı? Singulat Sistem!

    Hayat, devamlı bir hareket ve değişim demektir. Sabit ve sert gözüken kaya bile atom seviyesinde titreşim ve hareket halindedir. Bunun aksine zihnimiz, özellikle sürüngen beynimiz bizi hayatta tutmak ve güvenli bir ortam sağlamak için değişiklikten hiç hoşlanmaz. Bunun aşırı düzeyde olması ise bize ciddi sıkıntılar yaratabilir. Bu konu ile ilgili sağlıklı çalışması gereken bölge ise pek duymadığınız bir kısımdır: Singulat... Devamı »