NEUROMARKETING

Yorum Yok
11 Ekim 2020
Kategori Bireysel Gelişim, Nörobilim, Sağlık, Yönetim
Etiketler , ,
Paylaş

veto gucu0

Birçok nörolog, psikolog ve hatta pazarlamacının ispat ettiği gibi bilinçaltımızın hayatımızı yönlendiriyor.

%95 oranında bilinçaltımız ve 5 milyon yaşındaki sürüngen beynimiz bizi idare ediyor.

Amacı ise (1) bizi hayatta tutmak, (2) ödülleri azamide tutmak
Ödüller de üremek ve beslenmek…
Bu davranışın temelinde ise “Korku” yatmakta. Hayatta kalma ve neslini sürdürme arzusu yanında yeni korkuları ve sadece kılık değiştirmiş ödülleri yanında getiriyor; statü isteği, haklı olma arzusu ve korkuyu geçici bir süre bastıracak hormaonları devereye sokan bağımlılıklarımız… Uyuşturucu, alkol, alışveriş, cinsellik, şeker, internet vs.

Hayatımızı amacı bu mudur? Kontrolümüz yok mudur?

Tanrı bizi daha önceden çekilmiş rolleri ve senaryoları yakından izleyelim mi yarattı?

Ruhumuz veya bilincimiz, bu kadar mı zihnin ve bedenin peşinden gidiyor?
Gölde yansımasını gören ruh, kendini bu kadar mı unuttu?

veto gucu_

Elbette, belli bir kaderimiz ve karmamızla geliyoruz dünyaya, ancak devamı bizim elimizde; farkındalığımızı artırdıkça, zihnin nasıl çalıştığını kavradıkça bu durumu “Veto” edebilir ve daha verimli ve amaçlı bir yaşam yaşayabiliriz.

Eski beyin çok hızlıdır, ve bir sinyal geldiği zaman anında hareket dürtüsünü belirler. Birinin elini kaldırarak çay isteyen var mı diye sorduğunda elinizin havaya kalkacak gibi olduğunu ve ‘evet’ deme eğilimde olduğunuzu görürsünüz. Hemen evetlerden bir süre hayır cevapları gelir.

Bir başka örnekte, size biri ansızın oyuncak bir örümcek gösterse,  hemen irkilirsiniz, o kişiden böyle bir şey beklemeseniz bile… Ancak ikinci defa aynı kişi aynı hareketi yaptığında bunu Veto edebilirsiniz. Ancak bunu yapmak için saniyenin beşte biri kadar bir süreniz var.

veto gucu

ZİHNİ VERİMLİ KULLANMAK

Beynimiz elektrik harcar yaklaşık 25W gücünde bir lamba çalıştırabilir, ve sinir uçları olmadığı için bu elektrikten dolayı canı yanmaz ve gıdıklanmaz. Elektrik enerji demektir. Vücudun %20 oksijeni de yine beynimiz tarafından tüketilir. Yaklaşık 100 milyar nöron, 10 trilyon sinaps aracılığı ile aktive olurlar.

Bunun dışında Ön Lop Korteksi (PFC) denilen mantıklı işlemlerin yapıldığı bölge, diğer bölgelere nazaran daha fazla enerji tüketir.

Yeni bir iş yaparken, öğrenirken bu bölge kullanılır. Örneğin bisiklete binmeyi öğrenirken PFC çalışır ve daha fazla enerji tüketir. Ustalıkça Basal Ganglia adlı merkez işleri ‘otomatik’ olarak yaparken daha az enerji harcayacaktır.

Bu sebeple bir konuda ustalaşmak harcanacak enerjiyi azaltacaktır.

İnsan beyni aynı anda en 3 veya 4 aktivite ile uğraşabilir. Her aktivite geçişinde ‘köprü geçiş ücreti’ gibi ekstradan bir enerji sarfedecektir.

Tek bir önemli ektinliğe odaklanmak ve diğer tüm dikkat dağıtıcıları uzaklaştırmak önemlidir.
Cep telefonu, facebook, televizyon gibi dikkat dağıtıcılar beynin enerji harcama verimini düşürecektir.

veto gucu1

Zihnimizin sınırlı bir düşünme ve hafiza kapasitesi vardır.

Bu sebeple en önemli işlerinizi sabah erken kaltığınızda önem sırasına koymak önemlidir. Mümkünse bloklar haline böldüğünüz zaman aralıklarında PFC yoğunluğu yüksek olacakları sabah, en zaman enerji harcatacak eposta kontrolü ve facebook ve diğer aktiviteler için gece zaman ayırın.

Ben ‘Gece İnsanıyım’ demek ne kadar gerçekçi? Yoksa psikolojik mi?.. Bize gün boyunca gerekecek enerjiyi uyuyarak elde ederiz. Bedenimizin ve zihnimiz için gereken enerji sabah saatlerinde en üst düzeydedir. Gece insanıyım diyen biri geç kalkıp, akşama kadar hafif işlerle uğraşıp gece boyunca da dış dikkat dağıtıcılardan uzak olabildiğinde kendini daha verimli hissedebilir. Ancak bu sabahın erken saatlerinin yerine geçemez.

veto gucu2

Bunun yerine saat 5 veya 6’da kalkıp, mideyi yormayacak bir kahvaltı ile o günü önem sırasına göre düzenleyip, en akıl gerektirecek işleri de erken yaparsanız enerjiniziniz düşme eğrisine uygun bir şekilde günü geçirirsiniz.

HAFIZA

Günü programladınız. Ancak bir çok beklenmedik konu araya giriyor. Yapmayı unuttuğunuz şeyler mi oluyor?

–          Öncelikle yazin, yazmak ön lobu çalıştıracak ve hatira ile ilgili bağlantılar sağlamlaşacaktır.

–          Bir rakam mı aklinizda olması gerekiyor; ona bir anlam verin. Doğum günü olabilir. Usta hafiza şampiyonları her rakama bir anlam yükleyip bir hikaye yaziyorlar. ‘8’ rakamı sonsuzluk olabilir mesela…

–          Hikayeler ile anlatmak istedikleriniz hem sizin aklinizda hem de dinleyenlerin aklında kalacaktır.

Genel olarak hafiza geliştirici oyunlar oynabilirsiniz. Bunun için ücretli bir web sitesi mevcut: lumosity.com

iyi bakmak01

Hız, Hafıza, Esneklik, Problem Çözme ve Dikkat konusunda sizi zinde tutuyor…

Sonuç olarak farkındalık seviyesi, zihnimizin ve hatta bedenimizin nasıl işlediği anlarsak, beden ve zihin dışında olan bilincimiz ‘kendi’ olabilir mi?

Bunun olması için neler mümkün?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hakkında

“BEYNİNİ OKUYAN ADAM”

Deniz Öztaş; TED Ankara Koleji, ODTÜ Makine ve ODTÜ İşletme Yüksek Lisansı ile 18 senelik eğitim hayatında öğrendiklerini 2006 sonrasında unutma sürecine girip, yeniden öğrenmeyi seçti, yeniden bir yolculuğa başladı...

Devamı...

NeuroMarketing Business Association Resmi İş Ortağı

neuromarketing business association

Takip Et

Popüler Yazılar

  • Zihnimizde Kaç Kişi Var?

      Şu ana kadar beyni üç ana kısımda inceledik; eski beyin (sürüngen), orta beyin (memeli) ve yeni beyin (mantık)… Eski beyin, sürüngen beynimiz ve en ilkel olmasına rağmen büyük patron olan ve kendini guvende hissetmediği zaman kontrolü başka kimseyen bırakmayan kısım. Orta beyin ise duygusal olan memeliler ile benzeşen kısım. Yeni beyin ise özellikle hiç bir canlıda bu kadar gelişmemiş... Devamı »

  • İlk Müşteriniz Çalışanınız

    Ürününüz ne olursa olsun, son kullanıcıya ulaşana kadar bir çok çalışanız ve sizin için satış yapan bir firmanın elinden geçer ürün. Tüm bu yolculuk boyunca emek sarf eden insanların sizin ürününüzü satmaları için iyi bir neden’leri olması gerekir. Sadece para kısa dönemli ve kalıcı olmayan bir faktördür. Daha iyi bir maaş, daha ucuz bir ürün her şeyi bir anda alt... Devamı »

  • Bilinçaltı ve Müşteriyi Okumak

    Zihinsel Pazarlamanın işi beyinle, dolayısıyla zihinle… Zihni ise bilinçli ve bilinçsiz, daha doğrusu bilinç ve bilinçaltı oluşturuyor. Bilinçaltı ismi ile Google ‘görsel’ olarak araştırdığınızda karşınıza ürpertici görseller çıkabiliyor. Bunun en temel sebebi anlamadığımız, elde tutamadığımız kavramlardan genellikle korkuyor olmamız. Psikolog Scott Peck’in tabiri ile zihnimizi toplam bir daire oluşturursa, bilinçaltı bu dairenin %95 veya biraz daha fazlasını temsil etmektedir. Eğer... Devamı »

  • Dikkat Dağınıklığı ve Dürtüler mi? Prefrontal Korteks!

    Zihnimiz… Biz mi onu kullanıyoruz, o mu bizi? Amacı bizi hayatta tutmak, bu sebeple asgari düzeyde enerj harcayarak bizi hayatta tutacak ve türümüzü devam ettirecek kararlarımızı otomatik olarak bilinçaltından veriyor… Biz farkında değilsek onun kararları doğrultusunda yaşıyoruz hayatımızı. Özgür iradenin olmadığını sorgulayan birçok kişinin düştüğü tuzak zihnin gözlemleyebildiğimizin farkında olmamak. Gözlemleyebiliyoruz, gözlemliyorsak ondan farklı bir şeyizdir. Onun davranışlarını izler ve... Devamı »

  • Kaygı ve Saplantı mı? Singulat Sistem!

    Hayat, devamlı bir hareket ve değişim demektir. Sabit ve sert gözüken kaya bile atom seviyesinde titreşim ve hareket halindedir. Bunun aksine zihnimiz, özellikle sürüngen beynimiz bizi hayatta tutmak ve güvenli bir ortam sağlamak için değişiklikten hiç hoşlanmaz. Bunun aşırı düzeyde olması ise bize ciddi sıkıntılar yaratabilir. Bu konu ile ilgili sağlıklı çalışması gereken bölge ise pek duymadığınız bir kısımdır: Singulat... Devamı »