Her ne kadar Zihinsel Pazarlama metotları bireylerin zihinlerindeki aktivitelerin hangi bölgelerde gerçekleştiğine bakarak “satın alma kararlarının arkasındaki gerçekleri” bulmaya ve bizi aydınlatmaya çalışsa da, kararlarımızı etkileyen sadece beynimizin kendisi değil. Öyle olsaydı herkes hemen hemen benzer şekilde kararlar verirdi.
Cinsiyetimiz, yaşımız, hangi kültürden geldiğimiz ve atalarımızdan kalan miraslar kararlarımızı ve düşünce yapımızı etkileyen diğer faktörler.
Konu ile ilgili en çarpıcı örneklerden biri Kore hava yollarındaki durum. Bildiğimiz üzere havayolu en güvenli ulaşım yollarından biri. Nadir olarak gerçekleşen kazaların sebebi teknik arıza değil ise ağırlıklı olarak kaptan pilotun verdiği hatalı bir kararlar… Yıllar önce, Kore hava yollarının ortalamanın çok üzerinde kaza oranları ile karşı karşıya kalındığında yetkililer, yurt dışından danışmanlık firması ile anlaşıp konunun özüne inmeye çalışırlar. Araştırmanın sonucunda pilot ile yardımcı pilot arasındaki “iletişimsizliğin” hat safhada olduğu anlaşılır. Kore geleneklerine göre üstünüze bir şey söylemek son derece ayıptır ve üst her zaman haklıdır ve genellikle üst altına sert davranır. Bu sebeple yakıtın bittiğini bile adam gibi anlatamayan yardımcı pilot, bu inanılması güç hikayeler sonucunda kaderine razı olur!
Benzer bir şekilde, şirketinizde de yöneticilerin yanlış kararları, aynı seviyedeki iş arkadaşları veya ekibiyle olan iletişimin sağlıksız olmasından kaynaklanıyor olabilir. Özellikle de günlük işlerde çok büyük rol oynayan orta düzey yöneticilerin iletişimin önünde duran duvarları yıkması o şirketin başarısı için önemlidir.
Zihnimizdeki düşünce kalıpları kültür, yaş ve cinsiyet farklarına göre değişim göstermektedir. Her ne kadar hepimizin kendimize göre bir düşünce kalıbı olsa, bu farkları göz önünde bulundurmak ve bu konuda esnek olmak, başarı ile başarısızlık arasındaki ince çizgiyi belirler.