NEUROMARKETING

Yorum Yok
18 Ağustos 2020
Kategori Bireysel Gelişim, Eğitim, Yönetim
Etiketler , , , ,
Paylaş

are you ready

Her zaman motivasyonu yüksek biri misiniz? Yoksa bazen motivasyonunuz düşüyor mu? Bu zamanlarda çalışmak işkence gibi mi geliyor?
Nörologlar ve psikologlar motivasyonumuzu yüksek tutacak üç faktör tespit etmişler:

Otonomi

Eğer bir işin sorumluluğunu alıyorsanız, bu motivasyonunuzu olumlu yönde etkiliyor. Otonomi bize ne sağlıyor? Kontrolü seven zihin için otonomi işin belli bir kısmından sorumlu olduğumuzda kontrolünü alma ve seçenek sahibi olma hissi veriyor. Bu kontrol hissi beyinde ödül mekanizmalarını devreye alıyor ve doğal olarak kendimizi daha enerjik hissediyoruz.
Rochester Üniversitesi psikologları Edward L. Deci ve Richard M. Ryan, 2006’da yaptıkları deneyde otonomi ile yönlendirmeli çalışma arasındaki farkı bulmaya çalışmışlar. Buldukları en temel fark, otonomi ile çalışanlar, bir problem üzerinde çalışırken daha uzun süre çaba harcıyorlar. Yönlendirme ile çalışanlar çabuk pes etmişler.

Değer

Diğer bir motivasyon faktörü yaptığımız için anlamı:

Yaptığınız işe bir değer ve anlam katarsanız motivasyon düzeyi gelişecektir.

Maryland Üniversitesi psikologları Allan Wigfield ve Jenna Cambria, 2010’daki gerçekleştirdikleri çalışmalarda bir değer uğruna çalışanların motivasyon değerlerinde artışlar gözlemlemişler. Bir şey sizin için ne kadar anlamlı ve değerliyse o kadar o işe yatırım yapar, yüreğinizi koyarsınız.

Şirket vizyonlarının çalışanlarına anlam verecek şekilde tasarlanması motivasyonu artıracaktır. ‘Sektöründe lider firma’ olmak o firmanın çalışanlarını (ve zihinlerini) çok fazla ilgilendirmezken, şirketin ürün ve hizmetlerinin insanlara olan faydası üzerine bir vizyonu olması çalışanları işine daha bağlı yapıyor.

Dikkat ederseniz hayatımızdaki en basit olaylar da bile zihnimiz bir anlam arıyor, bunu günümüzün en uzun süresini geçirdiğimiz işimizde aramamızdan daha doğal bir durum olamaz.

ustalık

Ustalık

Son faktör ise yaptığımız işteki ustalık ve uzmanlık derecemizdir.

Democritus Thrace Üniversitesi psikologları 2006 yılında 882 öğrenci ile bir araştırmada öğrencilerin atletizme olan ilgilerine dair analizler sonucunda,
öğrencilerin kendilerini usta hissettikleri spor dallarında bariz bir şekilde daha istekli oldukları bulunmuş. Yaptıkları antrenmanlar kendilerini daha usta hissetmelerini sağlamış. Kazandıkları ustalık, onların antrenmanlara ilgisini arttırmış.

Ustalaşmak zihinde neo-korteks kullanımı azaltıp, bazal gangliyadaki aktiteyi artırır. Bu da zihnin daha az enerji harcamasını sağlar. Verimlilik de artmış olur.

Sonuç 

İster takım oyunu olsun ister bireysel görevler, her kişinin bir otonomi alanı sağlanması ilk iş olmalıdır. Bu göreve hazır değilseniz kolay bir proje, görev veya yetki alanı ile başlayın. İkinci adım ise en küçük yetki alanından, şirketin veya işin tamamının taşıdığı anlam ve değer… Yaptığınız işten çıkaracağınız anlam, kendinizi de daha değerli hissetmenizi sağlayacaktır.
Son olarak da yaptığınız işteki ustalığınız, uzmanlığınız…

Ya sevdiğiniz işi yapın, ya da sevdiğiniz işi yapın.                       Ama ne olursa olsun o işi iyi yapın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hakkında

“BEYNİNİ OKUYAN ADAM”

Deniz Öztaş; TED Ankara Koleji, ODTÜ Makine ve ODTÜ İşletme Yüksek Lisansı ile 18 senelik eğitim hayatında öğrendiklerini 2006 sonrasında unutma sürecine girip, yeniden öğrenmeyi seçti, yeniden bir yolculuğa başladı...

Devamı...

NeuroMarketing Business Association Resmi İş Ortağı

neuromarketing business association

Takip Et

Popüler Yazılar

  • Zihnimizde Kaç Kişi Var?

      Şu ana kadar beyni üç ana kısımda inceledik; eski beyin (sürüngen), orta beyin (memeli) ve yeni beyin (mantık)… Eski beyin, sürüngen beynimiz ve en ilkel olmasına rağmen büyük patron olan ve kendini guvende hissetmediği zaman kontrolü başka kimseyen bırakmayan kısım. Orta beyin ise duygusal olan memeliler ile benzeşen kısım. Yeni beyin ise özellikle hiç bir canlıda bu kadar gelişmemiş... Devamı »

  • İlk Müşteriniz Çalışanınız

    Ürününüz ne olursa olsun, son kullanıcıya ulaşana kadar bir çok çalışanız ve sizin için satış yapan bir firmanın elinden geçer ürün. Tüm bu yolculuk boyunca emek sarf eden insanların sizin ürününüzü satmaları için iyi bir neden’leri olması gerekir. Sadece para kısa dönemli ve kalıcı olmayan bir faktördür. Daha iyi bir maaş, daha ucuz bir ürün her şeyi bir anda alt... Devamı »

  • Bilinçaltı ve Müşteriyi Okumak

    Zihinsel Pazarlamanın işi beyinle, dolayısıyla zihinle… Zihni ise bilinçli ve bilinçsiz, daha doğrusu bilinç ve bilinçaltı oluşturuyor. Bilinçaltı ismi ile Google ‘görsel’ olarak araştırdığınızda karşınıza ürpertici görseller çıkabiliyor. Bunun en temel sebebi anlamadığımız, elde tutamadığımız kavramlardan genellikle korkuyor olmamız. Psikolog Scott Peck’in tabiri ile zihnimizi toplam bir daire oluşturursa, bilinçaltı bu dairenin %95 veya biraz daha fazlasını temsil etmektedir. Eğer... Devamı »

  • Dikkat Dağınıklığı ve Dürtüler mi? Prefrontal Korteks!

    Zihnimiz… Biz mi onu kullanıyoruz, o mu bizi? Amacı bizi hayatta tutmak, bu sebeple asgari düzeyde enerj harcayarak bizi hayatta tutacak ve türümüzü devam ettirecek kararlarımızı otomatik olarak bilinçaltından veriyor… Biz farkında değilsek onun kararları doğrultusunda yaşıyoruz hayatımızı. Özgür iradenin olmadığını sorgulayan birçok kişinin düştüğü tuzak zihnin gözlemleyebildiğimizin farkında olmamak. Gözlemleyebiliyoruz, gözlemliyorsak ondan farklı bir şeyizdir. Onun davranışlarını izler ve... Devamı »

  • Kaygı ve Saplantı mı? Singulat Sistem!

    Hayat, devamlı bir hareket ve değişim demektir. Sabit ve sert gözüken kaya bile atom seviyesinde titreşim ve hareket halindedir. Bunun aksine zihnimiz, özellikle sürüngen beynimiz bizi hayatta tutmak ve güvenli bir ortam sağlamak için değişiklikten hiç hoşlanmaz. Bunun aşırı düzeyde olması ise bize ciddi sıkıntılar yaratabilir. Bu konu ile ilgili sağlıklı çalışması gereken bölge ise pek duymadığınız bir kısımdır: Singulat... Devamı »