NEUROMARKETING

2 Yorum
15 Mayıs 2020
Kategori Bireysel Gelişim, Nörobilim, Yönetim
Etiketler , ,
Paylaş

Dünyanın hemen hemen her yerinde kadınlar erkeklere göre ortalama 6-8 yıl daha uzun yaşıyor. Sadece İtalya’nın bir adasında erkekler de kadınlar kadar uzun yaşayabiliyor. Psikolog Susan Pinker,  TED konuşmasına konu olan bu adayı incelemeye alıyor…

İncelemenin detaylarından önce kadınların neden daha uzun yaşadığına bakalım. Kadın beyninde hipokampus ve corpus callosum erkeklere göre daha büyüktür. Bu kısımlar özellikle hafızadan ve empatiden sorumludur. Antik çağlarda kadının görevlerine daha yaktın olan empati, kadını daha sosyal hale getirmiştir. Erkek acımasızca avlanırken, kadın mağara yaşamında kabilenin iç-ilişkilerini elinde tutmuştur. Dolayısıyla bu özellik kadının erkeğe göre daha uzun yaşam süresine sahip olmasını sağlamıştır.

Elbetteki uzun yaşamın tek sırrı insan ilişkileri değil… Susan Pinker’in “uzun yaşamın formülü” için sunduğu listesinde en önemli iki kaleme bakalım: Birinci sırada Sosyal Bütünleşme; ikinci sırada ise Yakın İlişkiler… En önemli iki etken diğerleri ile olan ilişkilerimizi kapsıyor. Sosyal bütünleşme, yakın ilişkilerden veya sosyal medyadaki arkadaş sayısından oldukça farklı; sosyal bütünleşme hayatımızda fiziksel olarak olan insanları kapsıyor. Hangi gruplarda yer alıyoruz? Çok kişi ile karşılaşıyoruz? İşimiz veya özel yaşantımızda insanlarla iç içe miyiz? Yakın ilişkilerimizden bile daha önemli olan sosyalleşme insanlığın hayatta kalmasını sağlayan en önemli faktörlerden biri…

Öte yandan yanlış bir anlaşılma olmasın; sigara ve alkol kullanmamak üçüncü ve dördüncü sırada yer alıyor. Ancak egzersiz yapmak, temiz hava ve ince olmak listenin sonlarında yer alıyor. Peki neden sosyalleşme ve yakın ilişkiler bu kadar önemli?

İnsanın doğada tek başına hayatta kalması imkansız gibi bir şeydir. Yüz binlerce yıldır topluluklar halinde yaşamaktayız. Bizi dış tehlikelerden koruyan bu topluluklar ‘güven ortamı’ sağlar. Güven ortamında olan beynimiz serotonin ve oksitosin hormonlarının salgılanmasıyla daha huzurlu bir hale gelir. Huzur stresi azaltır, böylece bağışıklık sistemimiz zayıflamaz. Ayrıca bu hormonlar uzun süreli bağlar kurmamıza yardımcı olurlar. Önemli olan konu İnternet üzerinden yapılan sosyalleşme, alınan beğeniler aynı etkiyi yaratmamaktadır… Araya sokulan ekran bizi yalnızlaştırmaktadır.

Tüm evreni tutan kütlesel çekim yasası, insan bedeni için de geçerlidir. İnsanların arasındaki bu bağın adı sevgidir. Aile, arkadaş veya iş arkadaşları arasında olsun, tüm ilişkiler uzun vadeli mutluluk ve sağlık için önemlidir. İlişkilerin niteliği, aileleri, toplulukları, şirketleri bir arada tutar.

İtalya’nın bu nadide adasına geri dönersek, tahmin edebileceğimiz gibi, bu adadaki herkes son derece iç içe yaşamakta ve aile bağları son derece kuvvetli… Dar sokaklar, devamlı birbiri ile karşılaşan yerel halk… Yapılan yemeklerin paylaşıldığı, çevredeki esnafın evlere geldiği, aile içinden geleneksel partilerin yapıldığı bir ortam… Sosyalleşmenin yanı sıra,  bu adada büyük şehirlerdeki gibi bir gelecek kaygısı olmamasının, herkesin birbirini daha iyi tanımasından dolayı ‘bir şey olma’ gayretinin daha az olması daha huzurlu bir ortam yaratıyor olabilir. Sonuç; yaklaşık yüz yaşına kadar yaşayan erkek ve kadınlar!

“Kadınlar Neden Daha Uzun Yaşıyor?” için 2 cevap

  1. Dnd can dedi ki:

    Güzel bir yazı emeğinize sağlık!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hakkında

“BEYNİNİ OKUYAN ADAM”

Deniz Öztaş; TED Ankara Koleji, ODTÜ Makine ve ODTÜ İşletme Yüksek Lisansı ile 18 senelik eğitim hayatında öğrendiklerini 2006 sonrasında unutma sürecine girip, yeniden öğrenmeyi seçti, yeniden bir yolculuğa başladı...

Devamı...

NeuroMarketing Business Association Resmi İş Ortağı

neuromarketing business association

Takip Et

Popüler Yazılar

  • Zihnimizde Kaç Kişi Var?

      Şu ana kadar beyni üç ana kısımda inceledik; eski beyin (sürüngen), orta beyin (memeli) ve yeni beyin (mantık)… Eski beyin, sürüngen beynimiz ve en ilkel olmasına rağmen büyük patron olan ve kendini guvende hissetmediği zaman kontrolü başka kimseyen bırakmayan kısım. Orta beyin ise duygusal olan memeliler ile benzeşen kısım. Yeni beyin ise özellikle hiç bir canlıda bu kadar gelişmemiş... Devamı »

  • İlk Müşteriniz Çalışanınız

    Ürününüz ne olursa olsun, son kullanıcıya ulaşana kadar bir çok çalışanız ve sizin için satış yapan bir firmanın elinden geçer ürün. Tüm bu yolculuk boyunca emek sarf eden insanların sizin ürününüzü satmaları için iyi bir neden’leri olması gerekir. Sadece para kısa dönemli ve kalıcı olmayan bir faktördür. Daha iyi bir maaş, daha ucuz bir ürün her şeyi bir anda alt... Devamı »

  • Bilinçaltı ve Müşteriyi Okumak

    Zihinsel Pazarlamanın işi beyinle, dolayısıyla zihinle… Zihni ise bilinçli ve bilinçsiz, daha doğrusu bilinç ve bilinçaltı oluşturuyor. Bilinçaltı ismi ile Google ‘görsel’ olarak araştırdığınızda karşınıza ürpertici görseller çıkabiliyor. Bunun en temel sebebi anlamadığımız, elde tutamadığımız kavramlardan genellikle korkuyor olmamız. Psikolog Scott Peck’in tabiri ile zihnimizi toplam bir daire oluşturursa, bilinçaltı bu dairenin %95 veya biraz daha fazlasını temsil etmektedir. Eğer... Devamı »

  • Dikkat Dağınıklığı ve Dürtüler mi? Prefrontal Korteks!

    Zihnimiz… Biz mi onu kullanıyoruz, o mu bizi? Amacı bizi hayatta tutmak, bu sebeple asgari düzeyde enerj harcayarak bizi hayatta tutacak ve türümüzü devam ettirecek kararlarımızı otomatik olarak bilinçaltından veriyor… Biz farkında değilsek onun kararları doğrultusunda yaşıyoruz hayatımızı. Özgür iradenin olmadığını sorgulayan birçok kişinin düştüğü tuzak zihnin gözlemleyebildiğimizin farkında olmamak. Gözlemleyebiliyoruz, gözlemliyorsak ondan farklı bir şeyizdir. Onun davranışlarını izler ve... Devamı »

  • Kaygı ve Saplantı mı? Singulat Sistem!

    Hayat, devamlı bir hareket ve değişim demektir. Sabit ve sert gözüken kaya bile atom seviyesinde titreşim ve hareket halindedir. Bunun aksine zihnimiz, özellikle sürüngen beynimiz bizi hayatta tutmak ve güvenli bir ortam sağlamak için değişiklikten hiç hoşlanmaz. Bunun aşırı düzeyde olması ise bize ciddi sıkıntılar yaratabilir. Bu konu ile ilgili sağlıklı çalışması gereken bölge ise pek duymadığınız bir kısımdır: Singulat... Devamı »