NEUROMARKETING

Yorum Yok
24 Ekim 2018
Kategori Nörobilim, Yönetim
Etiketler , , , , , ,
Paylaş

Alan Watts der ki; “Eğer iş eğlenceli olsaydı, kimse bunun için  size ücret ödemezdi.”

Her zaman doğru mu? Genellikle cevabımız evet olabilir. Günümüzün iş hayatındaki en büyük problemlerden biri kişilerin motivasyonunun düşük olmasıdır. İşinizi eğlenerek yapıyorsanız motivasyonunuz yükselir. Peki bu nasıl mümkün olabilir?

Bunun için çalıştığınız iş yerinde ve takımda öncelikle güven ve ortak amaç olmalıdır. Bu iki faktör Kabile Liderliğinin en önemli sütunlarıdır. Sizin için anlamlı bir amaç olmazsa, bu amaç tüm şirket tarafından paylaşılmazsa ve ortamda güven yerine acımasız bir rekabet varsa eğlenmeniz mümkün değildir. Eğlence, komiklik, şakalar ve gayrı-ciddi bir kavram değildir; yapılan işten keyif almaktır. Keyif aldığınız işte enerjiniz bitmez, iki de bir saate bakmazsınız.

Güven

Eskinin kabileleri bugünün aile ve şirketleri. Ailede güven ilişkiler güçlendiren bir faktördür. Güven insan beyninde oksitosin hormonun salgılanmasını sağlar. Bu da empatiyi artırır ve insanlar arasındaki bağ güçlenir.

İnsanlar arasındaki bağ ve anlayış güçlendiğinde, daha üretken, problemlerin çabuk çözüldüğü, insanların keyif aldığı bir organizasyona sahip olursunuz.

Amacınız Var mı?

Her firmanın bir vizyonu vardır. Çoğu zaman bu duvarlarda veya ve afişlerde görünür bir şekilde konumlandırılır. Bu vizyon anlamlı mıdır? Özellikle de çalışanlar ve son kullanıcılar için… Bir firmanın büyüme ve Pazar payı hedefi vizyon olamaz. Firmanın sahibi ‘vizyonumuzu bilmiyorum’ diyemez. Bu gemi kaptanının nereye doğru yola çıktığını bilmemesidir. Vizyon şirketin ulvi amacıdır; gittiği yöndür.

Bazen de vizyon çok anlamlıdır ancak kimse bu vizyonun günlük çalışmasında hissedemez. Vizyon çalışanların DNA’sına ulaşmamıştır. Lafta kalan vizyon çalışanlarının güvenini de sarsar. Amaç, insan zihninde sürüngen beyne hitap eder. Amacına inanmış birinin motivasyonu yükselir, yaptığı işten doymaya başlar. İnsanların aldığı mazeret izinleri ve hastalanma oranları bile düşmektedir. Salgılanmaya başlayan oksitosin hormonu mutluluk yaymaya başlar.

Kültür

Anlamlı bir vizyon; yani amaç, vazgeçilmez değerler ile birlikte şirketin kültürünü oluşturur. Kültürün devamlılığını ise güven ortamı sağlar. Her şey dinamiktir; şirket kültürü de öyle. Esneklik ve değişime açık olmak, tüm bu yaratılan güven ortamında kültürün sağlıklı bir şekilde evrilmesini sağlar.

Günün sonunda kendini ait hisseden, güvenilir, şirkete bağlı yaratıcı, kendi alanında yetkili ve en önemlisi işinde keyif alan, eğlenen çalışanlardan kurulu bir ekip ile neler yapılmaz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Hakkında

“BEYNİNİ OKUYAN ADAM”

Deniz Öztaş; TED Ankara Koleji, ODTÜ Makine ve ODTÜ İşletme Yüksek Lisansı ile 18 senelik eğitim hayatında öğrendiklerini 2006 sonrasında unutma sürecine girip, yeniden öğrenmeyi seçti, yeniden bir yolculuğa başladı...

Devamı...

NeuroMarketing Business Association Resmi İş Ortağı

neuromarketing business association

Takip Et

Popüler Yazılar

  • Zihnimizde Kaç Kişi Var?

      Şu ana kadar beyni üç ana kısımda inceledik; eski beyin (sürüngen), orta beyin (memeli) ve yeni beyin (mantık)… Eski beyin, sürüngen beynimiz ve en ilkel olmasına rağmen büyük patron olan ve kendini guvende hissetmediği zaman kontrolü başka kimseyen bırakmayan kısım. Orta beyin ise duygusal olan memeliler ile benzeşen kısım. Yeni beyin ise özellikle hiç bir canlıda bu kadar gelişmemiş... Devamı »

  • İlk Müşteriniz Çalışanınız

    Ürününüz ne olursa olsun, son kullanıcıya ulaşana kadar bir çok çalışanız ve sizin için satış yapan bir firmanın elinden geçer ürün. Tüm bu yolculuk boyunca emek sarf eden insanların sizin ürününüzü satmaları için iyi bir neden’leri olması gerekir. Sadece para kısa dönemli ve kalıcı olmayan bir faktördür. Daha iyi bir maaş, daha ucuz bir ürün her şeyi bir anda alt... Devamı »

  • Bilinçaltı ve Müşteriyi Okumak

    Zihinsel Pazarlamanın işi beyinle, dolayısıyla zihinle… Zihni ise bilinçli ve bilinçsiz, daha doğrusu bilinç ve bilinçaltı oluşturuyor. Bilinçaltı ismi ile Google ‘görsel’ olarak araştırdığınızda karşınıza ürpertici görseller çıkabiliyor. Bunun en temel sebebi anlamadığımız, elde tutamadığımız kavramlardan genellikle korkuyor olmamız. Psikolog Scott Peck’in tabiri ile zihnimizi toplam bir daire oluşturursa, bilinçaltı bu dairenin %95 veya biraz daha fazlasını temsil etmektedir. Eğer... Devamı »

  • Kabile Çağı Geri Geldi

    İnsan zihni, acıdan kaçınırken, ödülleri maksimize etmek ister. Bu, hayatta kalmak için gereklidir. İnsanlık tarihine baktığımızda kıtlık ön plandadır. Tehlike çoktur ve kaynak genellikle azdır veya fazlaca çaba ister. İnsan avlanmak zorundadır. Avlanırken ve korunurken kabile halinde yaşamak genlerine işlemiştir. Tarım hayatına geçerek yerleşmeye ve çoğalmaya başlayan insanlar için ilk büyük devrim, seri imalat devrimidir. Kıtlığa karşı, ilk defa seri... Devamı »

  • Dikkat Dağınıklığı ve Dürtüler mi? Prefrontal Korteks!

    Zihnimiz… Biz mi onu kullanıyoruz, o mu bizi? Amacı bizi hayatta tutmak, bu sebeple asgari düzeyde enerj harcayarak bizi hayatta tutacak ve türümüzü devam ettirecek kararlarımızı otomatik olarak bilinçaltından veriyor… Biz farkında değilsek onun kararları doğrultusunda yaşıyoruz hayatımızı. Özgür iradenin olmadığını sorgulayan birçok kişinin düştüğü tuzak zihnin gözlemleyebildiğimizin farkında olmamak. Gözlemleyebiliyoruz, gözlemliyorsak ondan farklı bir şeyizdir. Onun davranışlarını izler ve... Devamı »