NEUROMARKETING

Yorum Yok
28 Ekim 2017
Kategori Pazarlama, Yönetim
Etiketler , , ,
Paylaş

Rekabet artıkça, hedefleri gerçekleştirmek daha da zor hale gelmeye başladı. Daha çok satmak için düşen fiyatlar, karlılığı daraltırken; karlılığın en azından pozitif bir oranda olması için masraflar kısılmakta… Bu da genellikle tanıtım harcamaları, eğitimler ve insan kaynakları anlamı gelmekte. Sonuç olarak yeniden ürün yaratmak için kaynakların azalması ve içine girilen kısır döngü…

Peki çözüm ne olmalı? Bir çok başarı firma bugün otantik-özgün deneyim ve yaratıcılığın değerini anlamış durumda. Elbette yaratıcılık herkesin dilinde, ancak ölçülmesi bile zor olan bu kavramı nasıl hayata geçireceğiz? Yanıtlardan bir tanesi: Diversity – Çeşitlilik… Eskiler tabiri ile bolca çeşni!

Bir çok farklı bakış açısına ve hayat tarzına sahip kişiler uygun (güvenilir ve şeffaf) bir ortamda çalışırsa yaratıcılık artacaktır. Çeşniyi değişik yaş, kültür, eğitim ve iş kolu alanlarında bulabilirsiniz. Oysa en önemli çeşitlilik birbirini tamamlayacak olan erkek ve kadın dengesinde yatıyor. Almanya’da şirketlere danışmanlık yapan Rocio Lorenzo konuşmasında kendisinin yürüttüğü ilginç bir araştırmadan bahsediyor.

Araştırmanın amacı şirket içi yaratıcılığın çeşitlilik ile bağlantısını anlamak. Almanya, Avusturya ve İsviçre’de toplam 171 firmada yapılan araştırmada altı ayrı kategori değerlendiriliyor; yaş, cinsiyet, milliyet, eğitim, iş kolu ve deneyim… Çalışmanın sonucunda kadın liderlerin sayısının göreceli olarak daha fazla olduğu kurumlarda yaratıcılıktan gelen cironun daha fazla olduğu ortaya çıkmış. Diğer faktörlerin de önemli olduğunu göz ardı etmeden kadın liderlerin nasıl ve neden katkı olacağını değerlendirelim.

Mevcut duruma baktığımızda, Almanya’da tek bir tane bile kadın CEO (İcra Kurulu Başkanı) bulunmuyor. Yönetim kurulunun tamamen erkeklerden oluşan firmaların oranı ise %70… Bu durum ülkemizde de benzerlik göstermektedir. İnsanlığın ataerkil toplumlardan gelmesinden kaynaklanan hegemonyasının yanı sıra kadınların iş hayatında ilerlememesinin sebebi eğitim midir?

Aşağıdaki grafikten de anlaşılacağı gibi hemen hemen her yerde olduğu gibi kadınların üniversite okuduktan sonra en az 10 sene iş tecrübesi elde oranı hızla yükseliyor. Öte yandan en alttaki çizgi aynı oranda yükselmiyor. Bu çizgi üst düzey kadın yöneticileri kapsıyor. Bunun sebepleri neler olabilir. Cinsiyetle ilgili kimlikleri bir yana bırakarak objektif bir şekilde bakalım.

  1. Rakamsal Hedefler
    Eğer firmalar hedefleri sadece rakamlara odaklanarak yapmaya devam ederse, yöneticiler daha duygusuz olmak durumunda kalabiliyorlar. Oysa kadın beyni erkeğe oranda çok daha empati yeteneğine sahip bir yapıda… Karşısındakinin duygularını daha iyi anlayan birinin sert kararlar alması empati yeteneğini kullanmaması anlamına gelir. Dolayısıyla firmalar “amaçlarını” ve “değerlerinin” belirleyip bu doğrultuda farklılaşırsa yaratıcılık için önemli bir özellik olan empati ve kadın liderler değer bulacaktır.
  2. Riskli Piyasalar
    Kadın beyninin diğer bir özelliği ise, erkeğe göre daha endişeli olması… Eğer iş modeli dış etkenlerden fazlaca etkileniyorsa, liderler riskli kararlar almak durumda kalabilir. Bu şartlarda beynimizin endişeli olması bizi ekstradan strese sokar. Evrimsel olarak mağarayı ve dolasıyla evi dış tehlikelere karşı korumak gelişen erkek beyni göreceli olarak daha az endişelidir. Dış işlerinden sorumlu erkekler, belki de İnsan Kaynakları gibi iç işlerinden sorumlu olacağı görevlerde daha az yer alır.
  3. Aile ve Kariyer Dengesi
    Liderlik pozisyonları genellikle 35-40 yaş aralığından itibaren elde edilmeye başlanıyor. Bu yaşa gelinceye kadar kadınların büyük bir kısmı çocuk sahibi oluyor. Hatta ikinci çocuk aileye katılmış bile olabilir. Anne beyni, bekar kadın beynine göre biraz daha koruyucu ve bakım odaklı bir hale girdiğinde, kadın iş hayatını bırakmasa bile kurumsal hayatı bırakmayı seçebiliyor.

 

Kadınlar ve Yaratıcılık

Araştırmaların sonuçları açık. Yaratıcılık ile elde edilen ciro, yönetimdeki kadınların artması ile doğrudan bir ilişki içerisinde. %20’ye kadar pek bir değişiklik olmayan gelir, özellikle %20 seviyesini geçince önemi bir şekilde artış gösteriyor. Kadın beyninin empati ve konulara bir çok konudan bakabilme özelliği kesinlikle her organizasyon için gerekli.

Yukarıda belirtilen sebeplerden ötürü, belki de kadın sayısı erkeklerden daha üstüne çıkmayabilir. Bunu bilmiyoruz. Ancak net olan bir konu kadınlardan başlamak üzere şirketlerin çeşitliliğe önem vermesi ve diğer faktörleri de göz önünde bulundurup fikir paylaşımın özgürce yapıldığı ve teşvik edildiği ortamlar sağlaması gerekiyor.

Ancak yaratıcılık ile sağlanacak farklılaşma şirketleri rekabetinin acımasızlığından ve bundan dolayı oluşan kısır döngüden çıkarabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Hakkında

“BEYNİNİ OKUYAN ADAM”

Deniz Öztaş; TED Ankara Koleji, ODTÜ Makine ve ODTÜ İşletme Yüksek Lisansı ile 18 senelik eğitim hayatında öğrendiklerini 2006 sonrasında unutma sürecine girip, yeniden öğrenmeyi seçti, yeniden bir yolculuğa başladı...

Devamı...

NeuroMarketing Business Association Resmi İş Ortağı

neuromarketing business association

Takip Et

Popüler Yazılar

  • Zihnimizde Kaç Kişi Var?

      Şu ana kadar beyni üç ana kısımda inceledik; eski beyin (sürüngen), orta beyin (memeli) ve yeni beyin (mantık)… Eski beyin, sürüngen beynimiz ve en ilkel olmasına rağmen büyük patron olan ve kendini guvende hissetmediği zaman kontrolü başka kimseyen bırakmayan kısım. Orta beyin ise duygusal olan memeliler ile benzeşen kısım. Yeni beyin ise özellikle hiç bir canlıda bu kadar gelişmemiş... Devamı »

  • İlk Müşteriniz Çalışanınız

    Ürününüz ne olursa olsun, son kullanıcıya ulaşana kadar bir çok çalışanız ve sizin için satış yapan bir firmanın elinden geçer ürün. Tüm bu yolculuk boyunca emek sarf eden insanların sizin ürününüzü satmaları için iyi bir neden’leri olması gerekir. Sadece para kısa dönemli ve kalıcı olmayan bir faktördür. Daha iyi bir maaş, daha ucuz bir ürün her şeyi bir anda alt... Devamı »

  • Bilinçaltı ve Müşteriyi Okumak

    Zihinsel Pazarlamanın işi beyinle, dolayısıyla zihinle… Zihni ise bilinçli ve bilinçsiz, daha doğrusu bilinç ve bilinçaltı oluşturuyor. Bilinçaltı ismi ile Google ‘görsel’ olarak araştırdığınızda karşınıza ürpertici görseller çıkabiliyor. Bunun en temel sebebi anlamadığımız, elde tutamadığımız kavramlardan genellikle korkuyor olmamız. Psikolog Scott Peck’in tabiri ile zihnimizi toplam bir daire oluşturursa, bilinçaltı bu dairenin %95 veya biraz daha fazlasını temsil etmektedir. Eğer... Devamı »

  • Kabile Çağı Geri Geldi

    İnsan zihni, acıdan kaçınırken, ödülleri maksimize etmek ister. Bu, hayatta kalmak için gereklidir. İnsanlık tarihine baktığımızda kıtlık ön plandadır. Tehlike çoktur ve kaynak genellikle azdır veya fazlaca çaba ister. İnsan avlanmak zorundadır. Avlanırken ve korunurken kabile halinde yaşamak genlerine işlemiştir. Tarım hayatına geçerek yerleşmeye ve çoğalmaya başlayan insanlar için ilk büyük devrim, seri imalat devrimidir. Kıtlığa karşı, ilk defa seri... Devamı »

  • Dikkat Dağınıklığı ve Dürtüler mi? Prefrontal Korteks!

    Zihnimiz… Biz mi onu kullanıyoruz, o mu bizi? Amacı bizi hayatta tutmak, bu sebeple asgari düzeyde enerj harcayarak bizi hayatta tutacak ve türümüzü devam ettirecek kararlarımızı otomatik olarak bilinçaltından veriyor… Biz farkında değilsek onun kararları doğrultusunda yaşıyoruz hayatımızı. Özgür iradenin olmadığını sorgulayan birçok kişinin düştüğü tuzak zihnin gözlemleyebildiğimizin farkında olmamak. Gözlemleyebiliyoruz, gözlemliyorsak ondan farklı bir şeyizdir. Onun davranışlarını izler ve... Devamı »