NEUROMARKETING

Yorum Yok
13 Kasım 2014
Kategori Bireysel Gelişim, Nörobilim, Yönetim
Etiketler , , ,
Paylaş

basal02

Aklınıza gelebilecek tüm bağımlılıkların derinine indiğinizde tüm katmanlardan sonra karşınıza korku çıkar. Zihnin temel görevi sizi hayatta tutmak olduğu için bu çok doğaldır, zihin yok olacağını bilerek yaşadığı için korku ve endişe halindedir. Belirsizliği azalmak için kontrol etme isteği ile yanar tutuşur, gelecekten endişe duyar.

Eğer zihniniz fazla çalışıyor ve sizi yönetiyorsa, korku ve endişe size egemen olabilir; bu da iş ve özel hayatınızı olumsuz etkiler.

Bazal Gangliya, duygularımızdan sorumlu kısım olan Limbik Sistemi çevreleyen bölümdür ve fonksiyonları aşağıdaki gibidir:

  • Hareket ve duyguları birleştirir
  • İnce motor davranışlarını yumuşatır
  • Endişe seviyesini belirler
  • Motivasyonu geliştirir
  • Memnuniyet duygularını destekler

basal01

Duygularımızı bedenimizde hareketlerle ifade eden kısım Bazal Gangliya’dır.
Korktuğumuzda donar kalır, heyecanlandığımızda zıplar, öfkelendiğimizde geriliriz.

Eğer bu bölge fazla aktifse stresli durumlardan daha fazla etkilenme veya donup kalma eğiliminde olabiliriz. Endişeli durumların üstesinden gelmek de zorlaşır.

Bedende dopamin seviyesinin artması bu bölgedeki aktiviteyi azaltır. Örnek olarak, aşık olmak dopamin seviyesini artırdığı için bu dönemde fazlaca rahatlayıp çılgın ve cesur kararlar almak yaygın bir şekilde görülür.

Bazal Gangliya Alarm Veriyor!

Bu bölgedeki problemler panik atak, aşırı endişe, olumsuza odaklanma, çatışmadan sakınma eğitimi, ince motor problemleri, baş ağrısı, düşük veya fazla motivasyon olarak sayılabilir. Bazı durumlarda endişeli olmak hissteiğimiz ağrıyı gerçekte olduğundan fazla hissettirebilir.

Playing a tough basketball game.

 

Düşük ve Yüksek Motivasyon

Serotonin genellikle olumlu bir hormon da olsa, çok yüksek serotonin seviyesi motivasyon düşürücü bir etkiye sahiptir. Bu aşırı heyacan gibidir. Çok yüksek dopamin ise aşırı motivasyona sebep olur ki, bu da işkoliklerin normalden fazla çalışmalarına sebep olan bir durumdur. Dinlenmek ve rahatlamak nedir bilmezler.

Korkuyla Baş Etmek

Kalıplaşmış olumsuz düşüncelerden kurtulun.  Düşünceler bedeninizdeki her hücreyi etkiler. Kendini endişe eder veya gerilmiş bir halde bulursanız şunları yapın:

  1. Sizi endişelendiren durumu, olayı yazın.
  2. Durumu değerlendirdiğinizde olumsuz düşünce kalıbını bulun.
  3. Bu düşünce kalıbını tanımlayın.
  4. Nereden geldiğini ve ne kadar saçma olduğunu keşfedin.

Şunu bilin ki, zihniniz durmadan düşünceler üretir… Hangilerini kabul edeceğiniz tamamen size kalmıştır.

Otomatik olarak oluşan olumsuz düşünce kalıplarını değiştirebileceğinizi billin. Adım adım Bazal Gangliya sakinleşmeye başlayacaktır.

basal03

Hayal Gücünüzü Kullanın

Öğrencilik zamanlarda sınavlar hakkında endişe duymaya başladığımda, gözlerimi kapatır hayal kurardım. Dalgaların kıyıya vurduğu, güneşin tenimi ısıttığı bir plajda uzandığımı aklımda canlandırırdım. Bir anda rahatlar ve gevşerdim… Benzer bir şekilde  uygulamayı siz de deneyin.

Diyafram Nefesi

Nefesimiz iki yönlü çalışır. Heyecan ve korku sık ve hızlı nefes almamızı sağlarken, derin ve sakin diyafram nefesi almak da zihninizi sakinleştirecektir. Bedendeki her hücrenin oksijene ihtiyacı vardır. Özellikle de beyin hücrelerinin… Az oksijenli ortamlarda insanlar daha sinirli ve gergin olurlar. Düzgün nefes almayı alışkanlık haline getirin. Özellikle sabah ve gece yatmadan 10’ar dakika derin nefesler alıp verin.

basal05

Meditasyon ve Uyku

Yapılan tıbbi araştırmalar düzenli meditasyonun kalp basıncını düşürdüğünü ve kasları rahatlattığını ispatlıyor. Meditasyonu doğru anlamak için Krishnamurti okuyabilirsiniz; yapmanız gereken dik bir şekilde oturup veya uzanıp, düşüncelerinin gelip gidişini izlemektir. Bir süre sonra düşünceler kendiğinden durulacaktır.
Ayrıca sağlıklı ve derin uyku da endişeli ruh halllerini azaltacaktır.

Varsayımda Bulunmayın ve Kişisel Almayın

18 yaşında, başkalarının sizin hakkınızda ne düşündüğü ile ilgili endişe duyarsınız.
40 yaşında, başkalarının sizin hakkınızda ne düşündüğünü umursamazsınız.
60 yaşında, fark edersiniz ki, kimse sizin hakkındaki bir düşünmüyormuş.

İnsanlar günlerini kendileri hakkında düşünerek ve endişelenerek geçiriyor, sizin hakkınızda değil!

basal04

Çelişkileri ve Çatışmaları Yönetmeyi Öğrenin

Birçok durumda ikilik ve ayrımdan ötürü çelişkiler ve tartışmalar ortaya çıkabilir. Bu durumda sakin kalarak kendini doğru ifade etmek önemlidir. Diğer tüm adımları uygularsanız kendinizi ifadeniz kolaylaşır.

Kendi ifade etmek agresif veya kaba olmak demek değildir, duygu ve düşüncelerinizi net bir şekilde anlatmaktır.

Ben dili kullanılır…

Beslenmenize Dikkat Edin

Sık sık ve az yemek, açlık hissinden dolayı ortaya çıkacak endişeyi azaltır. Eğer motivasyonunuz çok düşükse yüksek protein, düşük karbonhidrat sizi daha enerjik ve hevesli yapacaktır. Kafein ve alkolü bırakmak endişeleri azaltırken,   B vitamini nörologlar tarafından tavsiye ediliyor.

Artık endişesiz bir hayat için neler yapabilirsiniz biliyorsunuz, iş sadece uygulamaya ve alışkanlıklarımızı değiştirmeye kalıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Hakkında

“BEYNİNİ OKUYAN ADAM”

Deniz Öztaş; TED Ankara Koleji, ODTÜ Makine ve ODTÜ İşletme Yüksek Lisansı ile 18 senelik eğitim hayatında öğrendiklerini 2006 sonrasında unutma sürecine girip, yeniden öğrenmeyi seçti, yeniden bir yolculuğa başladı...

Devamı...

NeuroMarketing Business Association Resmi İş Ortağı

neuromarketing business association

Takip Et

Popüler Yazılar

  • Zihnimizde Kaç Kişi Var?

      Şu ana kadar beyni üç ana kısımda inceledik; eski beyin (sürüngen), orta beyin (memeli) ve yeni beyin (mantık)… Eski beyin, sürüngen beynimiz ve en ilkel olmasına rağmen büyük patron olan ve kendini guvende hissetmediği zaman kontrolü başka kimseyen bırakmayan kısım. Orta beyin ise duygusal olan memeliler ile benzeşen kısım. Yeni beyin ise özellikle hiç bir canlıda bu kadar gelişmemiş... Devamı »

  • İlk Müşteriniz Çalışanınız

    Ürününüz ne olursa olsun, son kullanıcıya ulaşana kadar bir çok çalışanız ve sizin için satış yapan bir firmanın elinden geçer ürün. Tüm bu yolculuk boyunca emek sarf eden insanların sizin ürününüzü satmaları için iyi bir neden’leri olması gerekir. Sadece para kısa dönemli ve kalıcı olmayan bir faktördür. Daha iyi bir maaş, daha ucuz bir ürün her şeyi bir anda alt... Devamı »

  • Kabile Çağı Geri Geldi

    İnsan zihni, acıdan kaçınırken, ödülleri maksimize etmek ister. Bu, hayatta kalmak için gereklidir. İnsanlık tarihine baktığımızda kıtlık ön plandadır. Tehlike çoktur ve kaynak genellikle azdır veya fazlaca çaba ister. İnsan avlanmak zorundadır. Avlanırken ve korunurken kabile halinde yaşamak genlerine işlemiştir. Tarım hayatına geçerek yerleşmeye ve çoğalmaya başlayan insanlar için ilk büyük devrim, seri imalat devrimidir. Kıtlığa karşı, ilk defa seri... Devamı »

  • Bilinçaltı ve Müşteriyi Okumak

    Zihinsel Pazarlamanın işi beyinle, dolayısıyla zihinle… Zihni ise bilinçli ve bilinçsiz, daha doğrusu bilinç ve bilinçaltı oluşturuyor. Bilinçaltı ismi ile Google ‘görsel’ olarak araştırdığınızda karşınıza ürpertici görseller çıkabiliyor. Bunun en temel sebebi anlamadığımız, elde tutamadığımız kavramlardan genellikle korkuyor olmamız. Psikolog Scott Peck’in tabiri ile zihnimizi toplam bir daire oluşturursa, bilinçaltı bu dairenin %95 veya biraz daha fazlasını temsil etmektedir. Eğer... Devamı »

  • Dikkat Dağınıklığı ve Dürtüler mi? Prefrontal Korteks!

    Zihnimiz… Biz mi onu kullanıyoruz, o mu bizi? Amacı bizi hayatta tutmak, bu sebeple asgari düzeyde enerj harcayarak bizi hayatta tutacak ve türümüzü devam ettirecek kararlarımızı otomatik olarak bilinçaltından veriyor… Biz farkında değilsek onun kararları doğrultusunda yaşıyoruz hayatımızı. Özgür iradenin olmadığını sorgulayan birçok kişinin düştüğü tuzak zihnin gözlemleyebildiğimizin farkında olmamak. Gözlemleyebiliyoruz, gözlemliyorsak ondan farklı bir şeyizdir. Onun davranışlarını izler ve... Devamı »